Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ενέκρινε την κατ' αρχήν χρηματοδότηση του έργου υπεράκτιου αιολικού πάρκου Baltica της PGE και της Orsted στην Πολωνία. Το συνολικό πακέτο χρηματοδότησης ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ. Η έγκριση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τη διασφάλιση μιας βέλτιστης χρηματοδοτικής δομής που θα επιτρέψει

την κατασκευή των πρώτων υπεράκτιων αιολικών πάρκων της PGE στη Βαλτική Θάλασσα.

Το έργο συνολικής δυναμικότητας 2,5 GW αποτελείται από δύο στάδια - το Baltica 2 με δυναμικότητα 1,5 GW, το οποίο έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το 2027, και το Baltica 3 με δυναμικότητα 1GW, το οποίο έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Για τη Baltica 2 και τη Baltica 3 υπάρχει μία δόση που θα εκταμιευθεί με τον τύπο χρηματοδότησης του έργου ύψους έως 350 εκατ. ευρώ και μία δόση που θα εκταμιευθεί με βάση εγγυήσεις από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τράπεζες ή οργανισμούς εξαγωγικών πιστώσεων.

Ο Wojciech Dąbrowski, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της PGE Polska Grupa Energetyczna, δήλωσε: "Η λήψη προκαταρκτικής πιστωτικής απόφασης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί σημαντικό βήμα για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στη Βαλτική Θάλασσα.

"Η παρουσία ενός αναγνωρισμένου και έμπειρου διεθνούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στη χρηματοδότηση του έργου αποτελεί ένδειξη ότι είμαστε αξιόπιστος εταίρος για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα έργα που εκτελούμε πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα και το ενδιαφέρον του χρηματοπιστωτικού τομέα για συνεργασία με την PGE στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας είναι πραγματικά υψηλό".