H Noρβηγία Τερματίζει τη Λειτουργία του Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού Φ. Αερίου Έως το 2030

H Noρβηγία Τερματίζει τη Λειτουργία του Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού Φ. Αερίου  Έως το 2030
energia.gr
Τετ, 9 Αυγούστου 2023 - 16:19

Η Νορβηγία ενέκρινε ένα σχέδιο για τη σύνδεση του εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Equinor στο Hammerfest με το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, παρά την τοπική αντίθεση, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, την Τρίτη.

Το σχέδιο περιλαμβάνει το κλείσιμο ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, της μεγαλύτερης πηγής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της Νορβηγίας, έως το 2030 και την αντικατάστασή του με τροφοδοσία από το δίκτυο ανανεώσιμης ενέργειας.

«Αυτή είναι μια σημαντική μέρα για την βιομηχανία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην βόρεια Νορβηγία, όπως και για το κλίμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Jonas Gahr Stoere, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μπροστά από το εργοστάσιο LNG στον νορβηγικό αρκτικό κύκλο.

Η Equinor εκτιμά ότι το μέτρο στη μεγαλύτερη μονάδα LNG της Δυτικής Ευρώπης θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 850.000 τόνους εκπομπών CO2 ετησίως, ή περίπου το 2% των συνολικών ετήσιων εκπομπών της Νορβηγίας.

Το σχέδιο, ωστόσο, θεωρείται αμφιλεγόμενο μταξύ των τοπικών κοινωνιών, εξαιτίας της αντίθεσής του με τα σχέδια για την την ανάπτυξη της πράσινης βιομηχανίας, τις αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τα δικαιώματα των αυτόχθονων κτηνοτρόφων της περιοχής.

Για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων ενόψει των τοπικών εκλογών, τον Σεπτέμβριο, η κεντροαριστερή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη βορειότερη περιοχή της και την κατασκευή νέων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να προσφέρει περισσότερες συνδέσεις στο δίκτυο.

Η προγραμματισμένη αλλαγή λειτουργίας στο εργοστάσιο του Hammerfest θα πρέπει επίσης να πραγματοποιηθεί το 2030, ήτοι, δύο χρόνια αργότερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Το κοινοβούλιο της Νορβηγίας είχε ζητήσει προηγουμένως από την κυβέρνηση να εξετάσει έναν εναλλακτικό τρόπο για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, όπως η δέσμευση CO2 στο εργοστάσιο φυσικού αερίου και η έγχυσή του, σε υπόγεια εγκατάσταση και για μόνιμη αποθήκευση.

Η Equinor και οι συνεργάτες της σχεδιάζουν να επενδύσουν συνολικά 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια για να ηλεκτροδοτήσουν και να αναβαθμίσουν το εργοστάσιο, επεκτείνοντας χρονικά τις δραστηριότητές του κατά περίπου 10 χρόνια.

Το Hammerfest LNG, γνωστό και ως Melkoeya, μπορεί να παραδίδει 6,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως ποσότητα αρκετή για να καλύψει τη ζήτηση ενέργειας για περίπου 6,5 εκατομμύρια κατοικίες στην Ευρώπη.

Η Equinor διατηρεί μερίδιο 36,79% στο project, ενώ η κρατική Petoro κατέχει το 30%, η γαλλική TotalEnergies το 18,40%, η Neptune Energy το 12% και η Wintershall Dea το 2,81%.