Η Ρουμανία πρόκειται να διαθέσει 1 GW σε χερσαία αιολική ενέργεια και 1 GW σε φωτοβολταϊκή ισχύ ως μέρος ενός σχεδίου δημοπράτησης 10 GW έως το 2030, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα, με τους επιτυχόντες να αναμένεται να ανακοινωθούν τον Νοέμβριο, αποκάλυψε ο διεθνής χρηματοδοτικός οργανισμός.

Η EBRD συνεργάζεται με το Υπουργείο Ενέργειας και άλλες κρατικές υπηρεσίες της Ρουμανίας για τη δημιουργία του απαραίτητου νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου για το πρόγραμμα στήριξης Συμβολαίων επί Διαφοράς, ή CFD  (Contracts for Difference) τα οποία είναι παράγωγα επενδυτικά προϊόντα που προσφέρουν τη δυνατότητα συναλλαγών επί της διακύμανσης της τιμής διαφόρων χρηματοοικονομικών αγορών, όπως ένας μετοχικός δείκτης, ή τα παράγωγα εμπορευμάτων όπως και για την εφαρμογή της ανταγωνιστικής διαδικασίας διαγωνισμού για τον πρώτο γύρο δημοπρασιών το 2023. Ο Δανειστής συμμετείχε επίσης στην ανάπτυξη του μηχανισμού πλειστηριασμών στα Δυτικά Βαλκάνια.

Τα CfD, όπως αυτό που πρόκειται να εφαρμοστεί στη Ρουμανία, έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν κίνητρα για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παρέχοντας σταθερά έσοδα στους επενδυτές και ενισχύοντας την ενσωμάτωση των ΑΠΕ στην αγορά ενέργειας. Οι προσεχείς δημοπρασίες θα είναι ο πρώτος γύρος ενός πολυετούς σχεδίου, το οποίο προβλέπει την ανάθεση ανάλογων συμβάσεων για συνολικά 10 GW χερσαίας αιολικής ενέργειας και δυναμικότητας φωτοβολταϊκών έως το 2030.

Ο Περιφερειακός Επικεφαλής της ΕΤΑΑ για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία Mark Davis τόνισε ότο τα σχέδια της Ρουμανίας συμβάλλουν στο να απαγκιστρωθεί από τον άνθρακα, όπως προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και να εκπληρώσει  τους εγχώριους στόχους για τις ΑΠΕ. Η ανάπτυξη των CfD που ανατίθενται μέσω δημοπρασιών είναι καίριας σημασίας για την απελευθέρωση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα και τη διασφάλιση της μετάβασης σε έναν ανθεκτικό, πράσινο τομέα ενέργειας, τόνισε.