Η WindEurope χαιρέτισε την απόφαση της Λιθουανίας να χρησιμοποιήσει έναν μηχανισμό συμβολαίων έναντι διαφοράς (CfD) στον επερχόμενο δεύτερο διαγωνισμό υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Η WindEurope θεωρεί το μοντέλο CfD ως ένα πιο σταθερό σύστημα για τη μελλοντική υπεράκτια ανάπτυξη σε σχέση με το μοντέλο υποβολής προσφορών που χρησιμοποιήθηκε προηγουμένως.

 

Η προγραμματισμένη για το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, δημοπρασία στη Βαλτική Θάλασσα αποσκοπεί στην προσθήκη άλλων 700MW υπεράκτιας αιολικής ισχύος στη χώρα. Το Εθνικό Ρυθμιστικό Συμβούλιο Ενέργειας της Λιθουανίας καθόρισε προηγουμένως τις τιμές που μπορούν να προσφέρουν οι υποψήφιοι μεταξύ 64,31 και 107,18 ευρώ ανά MWh.

Ο πρώτος διαγωνισμός αιολικής ενέργειας 700MW της χώρας, τον οποίο κέρδισε προσωρινά μια κοινοπραξία αποτελούμενη από την Ocean Winds και την τοπική εταιρεία Ignitis Group, χρησιμοποίησε ένα μοντέλο αρνητικών προσφορών. Αυτό απαιτεί από τους προσφέροντες να πληρώσουν για τα δικαιώματα ανάπτυξης του έργου, με την Ocean Winds και την Ignitis να καταβάλλουν 20 εκατ. ευρώ στην πρόσφατη δημοπρασία.

Η WindEurope επέκρινε την πληρωμή, λέγοντας ότι η εφαρμογή της αρνητικής προσφοράς χωρίς ανώτατο όριο στις δημοπρασίες οδηγεί σε αύξηση του κόστους για την αλυσίδα εφοδιασμού και τους καταναλωτές.