Ο Ολλανδικός Οργανισμός Επιχειρήσεων (RVO) ανέθεσε στην Arup B.V. τη σύμβαση για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου μοντέλου εδάφους (IGM) και μιας γεωτεχνικής ερμηνευτικής έκθεσης για τη ζώνη αιολικού πάρκου Nederwiek Zuid (NWWFZ) στις Κάτω Χώρες. Η σύμβαση, αξίας περίπου 1,5 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), ανατέθηκε έπειτα από διαγωνισμό που προκηρύχθηκε τον Φεβρουάριο.

Η IGM θα γίνει με βάση τα αποτελέσματα των γεωφυσικών εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στη NWWFZ.

Το IGM θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως εισροή για τη γεωτεχνική μελέτη, η οποία θα επικυρώσει το γεωλογικό μοντέλο που προκύπτει από τη γεωφυσική έρευνα και θα επιβεβαιώσει τις εδαφοτεχνικές ιδιότητες που απαιτούνται από τους προγραμματιστές για να προχωρήσουν με τα σχέδια θεμελίωσης και άλλες γενικές απαιτήσεις σχεδιασμού και εγκατάστασης για το αιολικό πάρκο, καθώς και εκείνες που αφορούν την εγκατάσταση καλωδίων, σύμφωνα με την προκήρυξη ανάθεσης της σύμβασης.

Η ζώνη Nederwiek, η οποία βρίσκεται 90 χιλιόμετρα ανοικτά της δυτικής ακτής των Κάτω Χωρών, χωρίζεται σε δύο περιοχές, Nederwiek Zuid & Noord (Βόρεια και Νότια), και τρεις τοποθεσίες έργου: Nederwiek Zuid I 2 GW, Nederwiek Noord II 2 GW και Nederwiek Noord III 2 GW.

Το Nederwiek Zuid I έχει προγραμματιστεί να δημοπρατηθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2025 και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2030.

Τα Nederwiek Noord II και III προγραμματίζεται να δημοπρατηθούν το 2026 και αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2030 και το 2031, αντίστοιχα.

Πριν από μερικούς μήνες, η RVO προκήρυξε διαγωνισμούς για IGM και γεωτεχνικές ερμηνευτικές εκθέσεις για τις υπεράκτιες ζώνες αιολικών πάρκων Nederwiek Noord και Hollandse Kust West VIII.