Ο Διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του Μαυροβουνίου, CGES, υπέγραψε συμφωνίες για τη σύνδεση δύο ακόμη σχεδιαζόμενων σταθμών ηλιακής ενέργειας, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 615 MW. Οι επενδυτές είναι η Sun Horizon και η Obnovljivi Izvori Energije. Στα μέσα Ιουνίου, ο Διαχειριστής είχε υπογράψει μια πρώτη συμφωνία σύνδεσης με το δίκτυο, για ανάλογο έργο, με τους τρείς σταθμούς να έχουν συνολική δυναμικότητα άνω των 1.000 MW.

Η επένδυση εκτιμάται σε 350 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία είναι θυγατρική της CWP Europe, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες στην ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με την CGES, η σύνδεση του Montechevo συνεπάγεται την κατασκευή του σταθμού μεταγωγής 400 kV, ενός από τους μεγαλύτερους στην περιοχή, που θα αποτελείται από τέσσερις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 400 kV. Εκτός από την υψηλότερη χωρητικότητα σύνδεσης, η τεχνική λύση θα επιτρέψει καλύτερη απόδοση του συστήματος μεταφοράς, διότι εξαλείφει την πιθανότητα ταυτόχρονης διακοπής των γραμμών μεταφοράς 400 kV. Η συμφωνία ορίζει ότι τα έργα θα κατασκευαστούν έως το τέλος του 2027.


Η CGES ανέφερε ότι η ενσωμάτωση των εγκαταστάσεων ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο υφιστάμενο δίκτυο δημιουργεί τεχνικές προκλήσεις, αλλά ότι οι γραμμές μεταφοράς ενέργειας είναι σε μεγάλο βαθμό προετοιμασμένες. Η εταιρεία τόνισε ότι έχει επενδύσει σημντικά κεφάλαια στην αναβάθμιση του δικτύου και ότι θα συνεχίσει αυτές τις δραστηριότητες αυτές για την κατασκευή νέων περιφερειακών έργων.

Σημειώνεται ότι στο Μαυροβούνιο αναπτύσσεται μεγάλος αριθμός φωτοβολταϊκών έργων κοινής ωφέλειας, με τη διαφορά ότι κανένα δεν βρίσκεται ακόμη στη φάση της κατασκευής!