Οι τράπεζες της Ιταλίας πληρώνουν το τίμημα για την ανάγκη της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι να ικανοποιήσει τα πιο λαϊκιστικά στοιχεία του δεξιού συνασπισμού της. Η τελευταία συμφωνία μεταξύ της Meloni και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Matteo Salvini, σχετικά με έναν αιφνιδιαστικό φόρο 40% επί των κερδών των τραπεζών που συγκλόνισε τις αγορές απασχολεί την πολιτική ειδησεογραφία στη γειτονική χώρα.

Η απόφαση της τελευταίας στιγμής σήμαινε ότι όλα έγιναν βιαστικά, με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να περνούν ατελείωτες ώρες, την προηγούμενη Τρίτη, προσπαθώντας να δουν πώς να εφαρμόσουν τα σχέδια των προϊσταμένων τους αλλά και πώς να καθησυχάσουν τους επενδυτές, καθώς οι τραπεζικές μετοχές κατακρημνίστηκαν.

Περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν μέσα σε λίγες ώρες στο χρηματιστήριο πριν οι μετοχές ανακάμψουν σταδιακά την Τετάρτη.

Μόλις το απόγευμα της Τετάρτης η κα Meloni έσπασε τη σιωπή της για τον φόρο και υποστήριξε ότι δεδομένων των αυξήσεων των τιμών και του κόστους των ενυπόθηκων δανείων, "σε αυτή την κατάσταση είναι βασικό το τραπεζικό σύστημα να συμπεριφέρεται όσο το δυνατόν πιο δίκαια", αφήνοντας σαφείς αιχμές ότι οι τράπεζες φέρονται ανέντιμα, αυξάνουν τα επιτόκια δανείων, ενώ έχουν παγώσει εκείνα των καταθέσεων, και αντί να ενισχύουν επιβραδύνουν την οικονομία!

Τελικά, στο ένα πέμπτο του αρχικά προβλεπόμενου ύψους θα περιοριστεί η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των ιταλικών τραπεζών, αφού χρειάστηκε η κυβέρνηση να βάλει νερό στο κρασί της. Αναλυτές της Jefferies εκτιμούν ότι τα ποσά που θα καταβάλουν συνολικά οι μεγαλύτερες ιταλικές τράπεζες θα είναι περί τα 2,5 δισ. ευρώ -αντί για 4,9 δισ. αρχικά.

Η Ιταλία κινείται, πάντως, στην ίδια κατεύθυνση που έχουν κινηθεί Ισπανία, Ουγγαρία, Τσεχία και Λιθουανία.