Το Ιράν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχει επιτύχει την ικανότητα παραγωγής υπερηχητικών πυραύλων Cruise, ένα δυνητικά σημαντικό στρατιωτικό επίτευγμα σε μια εποχή αυξημένων εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ιρανοί στρατιωτικοί επιστήμονες ανέφεραν ότι απέκτησαν την "τεχνική τεχνογνωσία" για την κατασκευή πυραύλων cruise που μπορούν να ταξιδεύουν με υπερηχητικές ταχύτητες και ότι ο εγχώριος πύραυλος βρίσκεται επί του παρόντος στο στάδιο των δοκιμών. Η ανάπτυξη θα "ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις αμυντικές τεχνολογίες του Ιράν", σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων, Tasnim που συνδέεται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Τι σημαίνει αυτό; Οι πύραυλοι κρουζ τροφοδοτούνται από κινητήρες αεριωθούμενων αεροσκαφών, σε αντίθεση με τους βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι εκτοξεύονται από πυραύλους αλλά στη συνέχεια πετούν χωρίς ισχύ στον αέρα. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι ικανοί να ταξιδεύουν με μία έως πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου.

Γιατί έχει σημασία: Οι υπερηχητικοί πύραυλοι κρουζ είναι σχετικά δύσκολο να αναχαιτιστούν και θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη στρατιωτική ισχύ του Ιράν.

Η ανακοίνωση έρχεται σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν 3.000 στρατιώτες στη διώρυγα του Σουέζ ως απάντηση στις ιρανικές προσπάθειες να καταλάβουν εμπορικά δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο.

Επίσης αυτή την εβδομάδα, ο διοικητής της αμερικανικής CENTCOM στρατηγός Μάικλ Κουρίλα ταξίδεψε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν για να συζητήσει περιφερειακά ζητήματα με τους ηγέτες των δύο χωρών