Οι γερμανικοί ενεργειακοί κολοσσοί αναφέρουν ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα, καθώς τα στελέχη τους, ορκίζονται να επιταχύνουν τα σχέδια μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Ο ενεργειακός γίγαντας RWE υποσχέθηκε να συνεχίσει να επιταχύνει τη στρατηγική του "Growing Green", επιβεβαιώνοντας ότι κατασκευάζει 70 έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, τα οποία θα υπερδιπλασιάσουν το σημερινό χαρτοφυλάκιό του.

Ανακοινώνοντας σήμερα το πρωί τα αποτελέσματά της για το πρώτο εξάμηνο του έτους, η RWE έγινε ο τελευταίος ενεργειακός γίγαντας που ανακοίνωσε σημαντική ανάπτυξη λόγω της απότομης αύξησης του ενεργειακού κόστους που παρατηρήθηκε σε όλη την Ευρώπη κατά το περασμένο έτος.

Τα κέρδη προ φόρων σε επίπεδο ομίλου υπερδιπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση για το πρώτο εξάμηνο του έτους σε 4,5 δισ. ευρώ, με την εταιρεία να αποδίδει τα αποτελέσματα σε "υψηλότερα κέρδη από τη διεθνή παραγωγή ενέργειας στον τομέα Hydro/Biomass/Gas Segment και σε μια ισχυρή επιχείρηση προμήθειας και εμπορίας".

"Οι πρόσθετες παραγωγικές ικανότητες που βασίζονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνέβαλαν επίσης στο καλό αποτέλεσμα", πρόσθεσε η εταιρεία.

Ως εκ τούτου, η RWE δήλωσε ότι επιδιώκει να συνεχίσει να επιταχύνει την επέκταση του χαρτοφυλακίου καθαρής ενέργειας.

"Επενδύουμε δισεκατομμύρια ευρώ για να προωθήσουμε την επέκταση του βιώσιμου χαρτοφυλακίου μας", δήλωσε ο Markus Krebber, διευθύνων σύμβουλος της RWE AG. "Κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, επενδύσαμε ήδη 9 δισ. ευρώ και επεκτείναμε τη δυναμικότητά μας κατά 5,1GW μέσω εξαγορών και της θέσης σε λειτουργία νέων μονάδων. Χάρη στα καλά μας αποτελέσματα και την πολύ σταθερή οικονομική μας θέση, μπορούμε να διατηρήσουμε αυτόν τον γρήγορο ρυθμό: Αυτή τη στιγμή κατασκευάζουμε περισσότερα από 70 έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε 12 χώρες με συνολική δυναμικότητα άνω των 7GW - δηλαδή περισσότερα από ποτέ".

Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων προήλθε με τη μορφή της εξαγοράς της Con Edison Clean Energy Businesses ύψους 6,3 δισ. ευρώ από την RWE, αλλά η εταιρεία αύξησε επίσης τις επενδύσεις απευθείας σε νέα αιολικά και ηλιακά έργα.

Τα αποτελέσματα ήρθαν μόλις 24 ώρες αφότου ο γερμανικός ενεργειακός γίγαντας EON πανηγύρισε ομοίως καλά αποτελέσματα και επιβεβαίωσε ότι συνεχίζει να αυξάνει τις επενδύσεις σε υποδομές καθαρής ενέργειας.

"Η ενεργειακή μετάβαση γίνεται πιο απτή κάθε μέρα που περνάει και η ζήτηση για τις βιώσιμες ενεργειακές λύσεις μας και τις υποδομές μας αυξάνεται", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Leonhard Birnbaum. "Βρισκόμαστε, επομένως, σε ένα περιβάλλον που μας παρουσιάζει πολλή δουλειά, αλλά και προσφέρει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης".

Η εταιρεία δήλωσε ότι δαπάνησε 2,4 δισ. ευρώ για υποδομές το πρώτο εξάμηνο του 2023, αυξημένα κατά 36% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και επιβεβαίωσε τα σχέδια για επενδύσεις ύψους περίπου 5,8 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του έτους. Εν τω μεταξύ, τα κέρδη προ φόρων του ομίλου ανήλθαν σε 5,7 δισ. ευρώ, από 4,1 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.