Ο οργανισμός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Masen του Μαρόκου προκήρυξε την Τετάρτη διαγωνισμό προεπιλογής για την τρίτη φάση ενός έργου ηλιακής ενέργειας στα βουνά του Άτλαντα. Ο διαγωνισμός ζητά από τους προγραμματιστές να υποβάλουν έγγραφα προεπιλογής έως τις 20 Οκτωβρίου για τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου Noor Midelt III ισχύος 400 μεγαβάτ (MW) με χρήση φωτοβολταϊκής (PV) τεχνολογίας.

 

Η Masen όρισε μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της EDF Renouvelables για την ανάπτυξη της πρώτης φάσης 800 MW του έργου, Noor Midelt I, το 2019, συνδυάζοντας τεχνολογία φωτοβολταϊκών και συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας (CSP).

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η πρώτη φάση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί εν μέρει λόγω διαφωνιών σχετικά με την τεχνολογία CSP, λένε πηγές.

Τον περασμένο μήνα η Masen ανακοίνωσε ότι είχε προεπιλέξει έξι κοινοπραξίες για να υποβάλουν προσφορά ως προγραμματιστές για τη δεύτερη φάση 400 MW του έργου, το Noor Midelt II, μια φωτοβολταϊκή μονάδα με ικανότητα αποθήκευσης δύο ωρών.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν το 18% της πραγματικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μαρόκο το 2022, με τον άνθρακα να αντιπροσωπεύει το υπόλοιπο. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν το 40% της εγκατεστημένης ισχύος, το οποίο το Μαρόκο θέλει να αυξήσει στο 52% μέχρι το 2030.