Εγγύηση ύψους 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων κατέβαλαν οι διαχειριστές του πλοίου μεταφοράς υγραερίου Gas Venus, από το οποίο διέρρευσε μαζούτ στη θάλασσα έπειτα από ατύχημα σε δεξαμενισμό στον κόλπο του Γιβραλτάρ την περασμένη εβδομάδα, και έτσι το πλοίο αφέθηκε ελεύθερο να αποπλεύσει. "Αυτό διασφαλίζει ότι θα καλυφθεί το κόστος όλων των επιχειρήσεων αντιμετώπισης της πετρελαιοκηλίδας και καθαρισμού", ανέφερε σε ανακοίνωσή της

η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ. "Η αναχώρηση του σκάφους από το Γιβραλτάρ δεν θα έχει καμία επίπτωση στη συνεχιζόμενη έρευνα, καθώς όλα τα αποδεικτικά στοιχεία από το Gas Venus έχουν ήδη συλλεχθεί".

Περίπου στις 08:20 την 1η Αυγούστου, οι δεξαμενές του Gas Venus υπερχείλισαν κατά τη διάρκεια δεξαμενισμού σε αγκυροβόλιο στο νότιο άκρο του κόλπου, απορρίπτοντας μαζούτ από τους αεραγωγούς των δεξαμενών του, στη θάλασσα. Οι αρχές εκτιμούν ότι από τη διαρροή απελευθερώθηκαν έως και 2.000 λίτρα VLSFO.

Το πετρέλαιο ξεβράστηκε στην ακτή σε δύο σημεία στον κόλπο Rosia Bay και στον κόλπο Camp Bay, με αποτέλεσμα να κλείσουν οι παραλίες και να γίνουν προσπάθειες καθαρισμού των ακτών, με τη βοήθεια εθελοντών. Οι εργασίες καθαρισμού συνεχίστηκαν μέχρι τη Δευτέρα και οι αρχές κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για την απομάκρυνση του μαζούτ από την ακτογραμμή. Σε ορισμένες περιοχές, οι λερωμένες πέτρες απομακρύνθηκαν από τον τόπο του συμβάντος για καθαρισμό και στη συνέχεια επιστράφηκαν και αντικαταστάθηκαν.

Οι λιμενικές εργασίες και ο δεξαμενισμός καυσίμων επανήλθαν στον κόλπο του Γιβραλτάρ. Οι προειδοποιήσεις με κόκκινη σημαία στις δημόσιες παραλίες στο Little Bay και στο Camp Bay έχουν αρθεί, επιτρέποντας την επανάληψη της κολύμβησης.

Αν και το Gas Venus έχει αποπλεύσει,  ο καπετάνιος του παραμένει πίσω. Συνελήφθη από τη Βασιλική Αστυνομία του Γιβραλτάρ ως ύποπτος για αδίκημα ρύπανσης και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, εφόσον παραμείνει εντός της επικράτειας.

Το Γιβραλτάρ είναι το μεγαλύτερο λιμάνι δεξαμενισμού στη Μεσόγειο και βρίσκεται δίπλα σε μία από τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές οδούς στον κόσμο. Η τελευταία σημαντική πετρελαιοκηλίδα στο λιμάνι σημειώθηκε πέρυσι, όταν το φορτηγό πλοίο OS 35 συγκρούστηκε με άλλο πλοίο, προσάραξε και διαλύθηκε.Η απομάκρυνση του ναυαγίου ολοκληρώθηκε μόλις τον περασμένο μήνα.