Η Κίνα Θέλει να Κυριαρχήσει στις Προθεσμιακές Συναλλαγές Ανθρακικού Λιθίου

Η Κίνα Θέλει να Κυριαρχήσει στις Προθεσμιακές Συναλλαγές Ανθρακικού Λιθίου
energia.gr
Παρ, 11 Αυγούστου 2023 - 13:04

Η Κίνα επιδιώκει να αποκτήσει τον έλεγχο της διαπραγμάτευσης των προθεσμιακών συμβολαίων ανθρακικού λιθίου, καθώς επιδιώκει να κυριαρχήσει στην οικονομική πτυχή των μετάλλων που είναι ζωτικής σημασίας για την επανάσταση της καθαρής ενέργειας. Το Guangzhou Futures Exchange εγκαινίασε συμβόλαια που παρακολουθούν την τιμή του ανθρακικού λιθίου τον περασμένο μήνα, αποκτώντας γρήγορα μεγαλύτερη δραστηριότητα

στην αγορά από τους ανταγωνιστές του, όπως το London Metal Exchange και το Singapore Exchange. Αυτός ο πολλαπλασιασμός των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη σημασία της βιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων και την επιθυμία να μετριαστούν οι διακυμάνσεις των τιμών. Οι προσπάθειες της Κίνας να δημιουργήσει τους δικούς της κόμβους διαπραγμάτευσης και τα δικά της σημεία αναφοράς, που τιμολογούνται σε ρενμίνμπι, αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τη μείωση της εξάρτησης από το δολάριο ΗΠΑ.

Οι κινεζικές εταιρείες κατέχουν σήμερα πολυάριθμα ορυχεία και η πλειονότητα της παραγωγής ανθρακικού λιθίου διοχετεύεται στην κινεζική αγορά. Αυτή η κίνηση για τη δημιουργία ενός συστήματος συναλλαγών αποτελεί σημαντική απειλή για τα δυτικά χρηματιστήρια που παραδοσιακά κυριαρχούσαν στην αγορά. Το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, το οποίο αποτελούσε το παγκόσμιο κέντρο για τις συναλλαγές μετάλλων, αντιμετωπίζει μεγαλύτερο ανταγωνισμό και ζημιά στη φήμη του μετά την κρίση νικελίου πέρυσι, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή και την ακύρωση συναλλαγών.

Αν και ο στόχος της Κίνας να αποκτήσει παγκόσμια τιμολογιακή ισχύ αντιμετωπίζει εμπόδια, όπως η χρήση ενός νομίσματος που δεν είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο και η απουσία ενός παγκόσμιου δικτύου αποθήκευσης, οι αναφορές για το Χρηματιστήριο Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης της Σαγκάης που εξετάζει δίκτυα αποθήκευσης εκτός Κίνας δείχνουν τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί το LME. Ωστόσο, η πρόσβαση των παγκόσμιων παικτών στα κινεζικά συμβόλαια και η δημιουργία ενός ευρέως διαδεδομένου δικτύου αποθηκών είναι κρίσιμα βήματα που θα χρειαστούν χρόνο για να υλοποιηθούν.

Η LME υποστηρίζει ότι το δικό της σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει δίκτυο αποθηκών εκτός Κίνας, είναι πιο αντιπροσωπευτικό της παγκόσμιας αγοράς. Παρ' όλα αυτά, τα κινεζικά χρηματιστήρια εμπορευμάτων έχουν κερδίσει τον σεβασμό για την ισχυρή εγχώρια τιμολόγησή τους. Η LME αναγνωρίζει την ανάγκη να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα των παγκόσμιων ροών μετάλλων και τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη και οι πελάτες χρησιμοποιούν τα μέταλλα. Τα κινεζικά χρηματιστήρια πρέπει επίσης να παραχωρήσουν πρόσβαση σε ξένους προμηθευτές και να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο σύστημα αποθήκευσης και παράδοσης για να γίνουν πραγματικός ανταγωνιστής της LME.

Αν και παραμένουν προκλήσεις, όπως η εμπλοκή του Πεκίνου σε ασταθείς αγορές και η πιθανή έλλειψη πρόσβασης για τους διεθνείς εμπόρους, το μέγεθος της εγχώριας αγοράς και ο έλεγχος της προσφοράς της Κίνας της προσδίδουν σημαντική επιρροή. Αναλυτές και έμποροι προειδοποιούν ότι η Κίνα θα έχει βαρύτητα στις προθεσμιακές συναλλαγές εμπορευμάτων λόγω του μεγέθους της αγοράς της και της ικανότητάς της να χειραγωγεί την προσφορά.