Έως  το τέλος του 2023 η Τουρκία αναμένει ότι θα αρχίσουν να εισρέουν οι πρώτες επενδύσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) στην οικονομία της, σε συνέχεια της σημαντικής διμερούς συμφωνίας που υπογράφηκε τον περασμένο μήνα. "Έχουμε πολύ παραγωγικό διάλογο με τις χώρες του Κόλπου, με πιο συγκεκριμένο παράδειγμα το πακέτο χρηματοοικονομικών επενδύσεων 

ύψους 51 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοίνωσαν τα ΗΑΕ", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας.

Τον Ιούλιο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε επικερδή επενδυτική συμφωνία, ενώ επισκέφθηκε τα ΗΑΕ, έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς και εξαγωγείς αργού πετρελαίου στον κόσμο, στο πλαίσιο περιοδείας του σε διάφορες χώρες του Κόλπου.

Ο πρόεδρος των ΗΑΕ, Σεΐχης Mohamed bin Zayed Al Nahyan, και ο Ερντογάν υπέγραψαν αρκετές συμφωνίες-ορόσημα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου.

Σε μία από αυτές, το ADQ, το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι, ανακοίνωσε δύο μνημόνια κατανόησης με τουρκικές εταιρείες για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και τη συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας. Το ADQ θα χρηματοδοτήσει με 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια την τουρκική οικονομία με την έκδοση ομολόγων, για να ανασυγκροτηθεί μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στις αρχές Φεβρουαρίου. 

Τα ΗΑΕ και η Τουρκία συμφώνησαν επίσης σε ενεργειακές συμφωνίες αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και όπως έχει ανακοινωθεί αυτές είναι προσωρινού χαρακτήρα και είναι πιθανό  αρκετές να μην υλοποιηθούν ενώ άλλες να καθυστερήσουν, όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών.

Η ενέργεια στο προσκήνιο

Η Τουρκία στην προσπάθειά της να ανορθώσει την χειμαζόμενη οικονομία της, ποντάρει πολλά στις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου για να μετατραπεί από σημαντικό εισαγωγέα ενέργειας, σε μια ενεργειακά ανεξάρτητη χώρα.

Οι ποσότητες φυσικού αερίου που έχει βρει μέχρι στιγμής η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα ανέρχονται σε αξία στα άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε προ καιρού,ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, στο CNN Türk.

Τα σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου εικάζεται ότι επαρκούν για να τροφοδοτήσουν με ενέργεια όλα τα νοικοκυριά της χώρας για τα επόμενα 35 χρόνια, ή για να καλύψουν τη συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας, για 15 έως 20 χρόνια, πρόσθεσε ο ίδιος.