Πάνω από 1 δισ. ευρώ θα διαθέσει η κυβέρνηση τη Βουλγαρίας για τη δίκαιη μετάβαση των τριων περιφερειών της χώρας που πλήττονται περισσότερο από την αλλαγή ενεργειακού μοντέλου Θα διατεθούν συνολικά 1,15 δισ. ευρώ για τη μετάβαση των εξαρτώμενων από τον άνθρακα οικονομιών τους προς τις ανανεώσιμες και καινοτόμες τεχνολογίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εγκρίνει, πρώτα, τα εδαφικά σχέδια του σχεδίου δίκαιης μετάβασης για την Στάρα Ζαγόρα, το Πέρνικ και το Κιούστεντιλ, προκειμένου να αποκτήσουν, στη συνέχεια, πρόσβαση στα κεφάλαια.

Ο πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία πρέπει να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ευρωπαϊκές επενδύσεις και να τις συνδυάσει με ιδιωτικούς πόρους, ώστε οι περιοχές παραγωγής άνθρακα να γίνουν η καρδιά της πράσινης οικονομίας της χώρας. Το Υπουργείο Ενέργειας και το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων έχουν θέσει σε δημόσια διαβούλευση τα  τρία σχέδια δίκαιης μετάβασης αυτών των περιοχών.

Τα σχεδιαζόμενα μέτρα δεν αποσκοπούν μόνο στη διατήρηση δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, αλλά και στην εισαγωγή τεχνολογιών αιχμής καθώς και στη βοήθεια της οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών άνθρακα, τόνισε ο κ. Ντένκοφ.

Η επανακατάρτιση, η εκπαίδευση είναι μεταξύ των πυλώνων των σχεδίων δίκαιης μετάβασης

Η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά τα σχετικά έγγραφα μπορούν να τροποποιηθούν, εφόσον χρειαστεί, και να αποσταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για οριστικοποίηση μέσω διαπραγματεύσεων. Το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να εγκρίνει τα τρία σχέδια έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.

Άλλα υπουργεία θα πρέπει να συμμετάσχουν στην προσπάθεια και να δώσουν τη δυνατότητα επανεκπαίδευσης και κατάρτισης και να προσαρμόσουν τα σχολικά προγράμματα σπουδών, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ο ίδιος.

Η έγκαιρη προετοιμασία για την ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων στις υπό μετάβαση περιοχές είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση, ανέφερε το Υπουργείο Ενέργειας. Τα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης προβλέπουν μια ολόκληρη πράσινη αλυσίδα αξίας υδρογόνου. Θα παράγεται με τη χρήση ενέργειας από τα υπό ανάπτυξη έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας, για να διανέμεται για βιομηχανικές εφαρμογές, μεταφορές και αποθήκευση ενέργειας.

Η Βουλγαρία αποκάλυψε ότι θα δημιουργήσει βιομηχανικά πάρκα με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, εκ των οποίων το ένα θα αντικαταστήσει το συγκρότημα εξόρυξης άνθρακα και θερμοηλεκτρικής μονάδας παραγωγής ενέργειας Μαριτσάς (Maritsa iztok). Τα κεφάλαια προορίζονται επίσης για την παραγωγή και την προμήθεια βιομεθανίου. Επιπλέον, προετοιμάζονται μέτρα ενεργειακής απόδοσης και επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με έμφαση στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, όπως προκύπτει από την τεκμηρίωση.

Προβλέπεται η σύσταση εταιρείας για τη διαχείριση και αναβάθμιση της γης στις περιοχές άνθρακα και την προετοιμασία υποδομών για νέες βιομηχανικές δραστηριότητες. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι τοπικές επιτροπές δίκαιης μετάβασης θα διασφαλίσουν μια προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω και την πληρέστερη εξέταση των συμφερόντων των κοινοτήτων στις εν λόγω περιοχές.

(Κατανομή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία το 2021, ανά πηγή. Πηγή: statista.com)

Σημειώνουμε ότι η Βουλγαρία είναι από τις πιο εξαρτημένες από τον λιγνίτη χώρες στην Ευρώπη, με την Τσεχική Δημοκρατία να παράγει 43% της ηλεκτρικής της ενέργειας από λιγνίτη, η Βουλγαρία το 38%, και η Πολωνία το 29%. Ακόμη, η Γερμανία αντιπροσωπεύει το 45% της συνολικής παραγωγής λιγνίτη στην ΕΕ και ακολουθούν η Πολωνία με 16%, η Τσεχική Δημοκρατία με 11% και η Ελλάδα με λιγότερο από 10%.