Ευκαιρία να υψώσουμε το βλέμμα μας στον ουρανό. Απόψε και αύριο, από τις δέκα το βράδυ μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, η κορύφωση της βροχής των Περσείδων θα είναι ένα πραγματικά θεαματικό φαινόμενο. Αν μπορείτε, μην το χάσετε!

Οι Περσείδες προκαλούνται από τα σωματίδια που αφήνει πίσω της η ουρά του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, όταν διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης. Πήραν το όνομα τους από τον αστερισμό του Περσέα, καθώς οι διαδρομές τους φαίνεται να ξεκινούν από εκείνο το σημείο του ουρανού. Αν και είναι ορατές από όλο τον κόσμο, οι καλύτερες εμφανίσεις γίνονται στο βόρειο ημισφαίριο.

Φέτος, οι εμφανίσεις τους άρχισαν στις 17 Ιουλίου, θα ολοκληρωθούν στις 24 Αυγούστου, αλλά αυτό το σαββατοκύριακο, τα ξημερώματα, το φαινόμενο θα είναι εντυπωσιακό: Θα μπορέσετε να δείτε έως και 100 πεφταστέρια/ώρα, δηλαδή δυο διάττοντες αστέρες/λεπτό. Η παρατήρηση των Περσείδων ευνοείται από το γεγονός ότι το φεγγάρι θα έχει μειωμένη φωτεινότητα, μόλις στο 10%. Ακόμα καλύτερα αν βρεθείτε εκτός πόλεων, με τον ουρανό απαλλαγμένο από φωτορύπανση.


Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μείνετε ξύπνιοι και να κοιτάξετε προς τον ουρανό. Ίσως και κάποια ευχή...