Ρεκόρ Εσόδων για το Ιράκ από το Πετρέλαιο

Η εκτόξευση των διεθνών τιμών του πετρελαίου πρόκειται να προσφέρει στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης του Ιράκ πρωτοφανές πλεόνασμα, της τάξης των 79 δισ. δολαρίων, μέχρι τα τέλη του χρόνου, σύμφωνα με εκτιμήσεις αμερικανικής ομοσπονδιακής ελεγκτικής υπηρεσίας.
Energia.gr
Παρ, 8 Αυγούστου 2008 - 13:27

Η εκτόξευση των διεθνών τιμών του πετρελαίου πρόκειται να προσφέρει στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης του Ιράκ πρωτοφανές πλεόνασμα, της τάξης των 79 δισ. δολαρίων, μέχρι τα τέλη του χρόνου, σύμφωνα με εκτιμήσεις αμερικανικής ομοσπονδιακής ελεγκτικής υπηρεσίας. Το Ιράκ, όμως, έχει δαπανήσει ελάχιστο ποσοστό του πλεονάσματος αυτού, σε έργα ανοικοδόμησης, τα έξοδα των οποίων βαρύνουν κυρίως την Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ δαπάνησαν 48 δισ. δολ.
Τα τεράστια ποσά που δεν δαπανήθηκαν και αφορούν πλεονάσματα από πωλήσεις πετρελαίου από το 2005 μέχρι και το 2008, αναμένεται να πυροδοτήσουν νέο γύρο αντιπαραθέσεων γύρω από τα 48 δισ. δολάρια που δαπάνησαν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, από το 2003. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ΗΠΑ δαπάνησαν 23,2 δισ. δολάρια από την εποχή της εισβολής, στους κρίσιμους τομείς της ασφάλειας και της ανακατασκευής των δικτύων παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Την ίδια χρονική περίοδο, το Ιράκ δαπάνησε μόλις 3,9 δισ. δολάρια για τις υποδομές αυτές, σύμφωνα με έκθεση της ομοσπονδιακής αμερικανικής υπηρεσίας GAO, αρμόδιας για τον έλεγχο των κρατικών δαπανών.

Συνολικά, η υπηρεσία εκτιμά ότι τα πετρελαϊκά έσοδα του Ιράκ από το 2005 μέχρι και τα τέλη του τρέχοντος έτους θα φθάσουν τα 156 δισ. δολάρια, ενώ σε μία σπάνια ειρωνεία της τύχης, μεγάλο μέρος του πλεονάσματος αυτού βρίσκεται κατατεθειμένο σε τράπεζα της Νέας Υόρκης. Ο λογαριασμός αυτός διέθετε σχεδόν 10 δισ. δολάρια στα τέλη του 2007, με την GAO να υπολογίζει ότι το ποσόν αυτό θα φθάσει φέτος τα 156 δισ. χάρη στην εκτίναξη των πετρελαϊκών τιμών.

Την έκθεση παρήγγειλαν δύο εκ των ισχυρότερων Αμερικανών γερουσιαστών, ο Δημοκρατικός του Μίσιγκαν, Καρλ Λέβιν, και ο Ρεπουμπλικανός της Βιρτζίνια, Τζον Ουόρνερ. Οι δύο άνδρες υπογράμμισαν σε δηλώσεις τους την έντονη δυσαρέσκεια για το χάσμα, που εμφανίζεται μεταξύ των αμερικανικών δαπανών ανοικοδόμησης και των γλίσχρων ποσών, που προσφέρει η ιρακινή κυβέρνηση για την ανοικοδόμηση της χώρας της.

«Η ιρακινή κυβέρνηση διαθέτει πλέον δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, με τα οποία θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει εγγειοβελτιωτικά έργα μεγάλης κλίμακας. Είναι απαράδεκτο το κόστος αυτό να επωμίζονται ακόμη οι Αμερικανοί φορολογούμενοι, ενώ οι Ιρακινοί είναι απόλυτα ικανοί να καλύψουν τα έξοδα αυτά», είπε ο κ. Λέβιν, που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Είναι άπειροι οι υπουργοί
Από την αρχή του πολέμου, Αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωναν τους φορολογούμενους συμπατριώτες τους και όλο τον κόσμο ότι το Ιράκ θα αναλάμβανε το κόστος της ανοικοδόμησής του. Η ιρακινή κυβέρνηση, από τη μεριά της, επιμένει ότι η δυστοκία αυτή οφείλεται στα προβλήματα στον τομέα της ασφάλειας, αλλά και στην περιορισμένη εμπειρία των Ιρακινών υπουργών.

(Από την "Καθημερινή", 7/08/2008)