Η Tesla Mειώνει Ξανά τις Τιμές στην Κίνα, Προκαλώντας Πτώση των Μετοχών Αυτοκινήτων

Η Tesla Mειώνει Ξανά τις Τιμές στην Κίνα, Προκαλώντας Πτώση των Μετοχών Αυτοκινήτων
energia.gr
Δευ, 14 Αυγούστου 2023 - 12:57

Η Τesla μείωσε εκ νέου τις τιμές στην Κίνα, στέλνοντας τις μετοχές των αυτοκινήτων σε πτώση λόγω των ανησυχιών ότι η κίνηση αυτή θα αναζωπυρώσει έναν πόλεμο τιμών που είχε δείξει σημάδια ύφεσης. Η αυτοκινητοβιομηχανία μείωσε τις εκδόσεις Long Range και Performance του Model Y sport utility vehicle κατά 14.000 γιουάν (1.900 δολάρια) σε 299.900 γιουάν και 349.900 γιουάν, σύμφωνα με ανάρτηση στο λογαριασμό της στο Weibo. Η Tesla παρέτεινε επίσης την επιδότηση ασφάλισης 8.000 γιουάν για τη βασική έκδοση του Model 3 sedan, διατηρώντας το προνόμιο σε ισχύ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Οι μειώσεις ακολουθούν τις κινήσεις της μάρκας Zeekr της Geely Automobile Holdings Ltd., η οποία μείωσε τις τιμές έως και 37.000 γιουάν την περασμένη εβδομάδα, καθώς και της Zhejiang Leapmotor Technologies Ltd., η οποία έκανε έκπτωση έως και 20.000 γιουάν στις αρχές του μήνα. Η Tesla ξεκίνησε τον πόλεμο τιμών με έναν αρχικό γύρο μειώσεων που ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους και έκανε ορισμένα μοντέλα της σχεδόν 50% φθηνότερα από ό,τι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η μετοχή της Tesla υποχώρησε έως και 1,7% στις πρώτες συναλλαγές στις ΗΠΑ, ενώ η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD Co. με τις μεγαλύτερες πωλήσεις βυθίστηκε έως και 8,7% στο Χονγκ Κονγκ. Οι μετοχές της Li Auto Inc., της Xpeng Inc. και της Leapmotor σημείωσαν πτώση.

"Ο ανταγωνισμός των τιμών ήταν και θα παραμείνει ένα διαρκές θέμα στην αγορά αυτοκινήτων της Κίνας", δήλωσε η Joanna Chen, αναλύτρια αυτοκινήτων στο Bloomberg Intelligence. "Η Tesla προσπαθεί να διατηρήσει τον όγκο της, αφού οι πωλήσεις του Ιουλίου έδειξαν την επιβράδυνση των παραγγελιών της χωρίς νέα μοντέλα για να προσελκύσει τους Κινέζους αγοραστές".

Οι αποστολές της Tesla από το εργοστάσιό της στην Κίνα έπεσαν κατά 31% τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο φέτος. Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η παγκόσμια παραγωγή θα μειωθεί το τρίτο τρίμηνο λόγω διακοπής λειτουργίας για αναβαθμίσεις του εργοστασίου, χωρίς να προσφέρει λεπτομέρειες. Αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα να κατασκευάζει μια ανανεωμένη έκδοση του σεντάν Model 3.