Μια τεράστια έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων στη νότια ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 35 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 100 άλλων, δήλωσαν την Τρίτη τοπικοί αξιωματούχοι. Το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας ανέφερε ότι 115 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη και την πυρκαγιά που ακολούθησε και ότι τρία παιδιά ήταν μεταξύ των νεκρών.

 

Συνολικά 65 από τους τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων 16 παιδιών, παρέμεναν στο νοσοκομείο μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, ανέφερε το υπουργείο. Έντεκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, βρίσκονταν σε σοβαρή κατάσταση.


Η έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στα περίχωρα της Μαχατσκάλας, της πρωτεύουσας της περιοχής. Μια πυρκαγιά ξεκίνησε σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων και επεκτάθηκε σε ένα κοντινό βενζινάδικο, προκαλώντας την έκρηξη.

Οι οικογένειες των νεκρών θα λάβουν από 1 εκατομμύριο ρούβλια (περίπου 9.000 ευρώ) η καθεμία και οι τραυματίες από 200.000 έως 400.000 ρούβλια (περίπου 1.800 - 3.600 ευρώ), ανακοίνωσαν οι αρχές του Νταγκεστάν. Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ορισμένοι από τους τραυματίες θα μεταφερθούν αεροπορικώς στη Μόσχα για θεραπεία. Η Μαχατσκάλα βρίσκεται περίπου 1.600 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας.

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει ποινική έρευνα. Η Τρίτη κηρύχθηκε ημέρα πένθους στο Νταγκεστάν.

Στην άλλη άκρη της Ρωσίας, στη δυτική Σιβηρία, μια άλλη έκρηξη σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους πέντε το βράδυ της Δευτέρας. Η έκρηξη σημειώθηκε αργά το βράδυ σε ορυχείο πετρελαίου στην περιοχή Χάντι-Μανσίσκ, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.