Νίγηρας: Το Στρατιωτικό Καθεστώς Καταγγέλλει την ECOWAS για την Επιβολή Απάνθρωπων Κυρώσεων – Συνεχή Μπλακ-Άουτ

Νίγηρας: Το Στρατιωτικό Καθεστώς Καταγγέλλει την ECOWAS για την Επιβολή Απάνθρωπων Κυρώσεων – Συνεχή Μπλακ-Άουτ
energia.gr
Πεμ, 17 Αυγούστου 2023 - 14:31

Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την πραξικοπηματική ανατροπή του προέδρου του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ, η νέα στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας επέκρινε έντονα τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ECOWAS και τη Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση

Υπενθυμίζεται ότι η ECOWAS καταδίκασε το πραξικόπημα και επέβαλε οικονομικές και οικονομικές κυρώσεις στη χώρα των 25 εκατομμυρίων κατοίκων.

Την Κυριακή, 13 Αυγούστου, στέλεχος της χούντας μίλησε στην εθνική τηλεόραση.

«Οι μεταβατικές αρχές του Νίγηρα εκφράζουν τη λύπη τους για τη στάση ορισμένων χωρών της διεθνούς κοινότητας, η οποία συνίσταται στην εκδήλωση αλληλεγγύης σε λίγους πολιτικούς του καθεστώτος που καθαιρέθηκε, ενώ ταυτόχρονα στερούνται ενσυναίσθησης προς τον λαό του Νίγηρα, ο οποίος έχει πληγεί σκληρά από παράνομες, απάνθρωπες και ταπεινωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ECOWAS, οι οποίες φτάνουν στο σημείο να στερούν τη χώρα από φαρμακευτικά προϊόντα, βασικά τρόφιμα και προμήθεια ηλεκτρισμού», κατήγγειλε ο συνταγματάρχης Amadou Abdramane.Οι κυρώσεις άφησαν τον περίκλειστο Νίγηρα με ελάχιστη παροχή ρεύματος

Η Νιγηρία, της οποίας η παροχή αντιπροσωπεύει το 70 % της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ο Νίγηρας, έχει διακόψει την παροχή ρεύματος. Μετά τις κυρώσεις, οι πολυεθνικοί οργανισμοί διέκοψαν επίσης τους δεσμούς τους με τη χώρα. Ο πληθυσμός του Νίγηρα έχει βιώσει τεράστια έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας με μόνο 4,3 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στην ενέργεια καθώς το 90% του πληθυσμού του χρησιμοποιεί το ξύλο ως πηγή ενέργειας.

Συνεχείς και Πολύωρες Διακοπές Ρεύματος Πλήττουν τις Επιχειρήσεις στη Νιαμέι

Στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι και σε πολλές άλλες πόλεις της αφρικανικής χώρας, οι άνθρωποι αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις συνεχείς και πολύωρες διακοπές ρεύματος, ενώ οι δρόμοι και οι γειτονιές συνηθίζουν να βυθίζονται στο σκοτάδι για ώρες.

«Δουλεύαμε από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα, αλλά τώρα είναι αδύνατο. Έχουμε κατά μέσο όρο μία ώρα και 30 λεπτά ρεύμα την ημέρα και είναι πολύ δύσκολο να είμαστε παραγωγικοί σε τέτοιες συνθήκες. Εφόσον η Νιγηρία έκοψε το ρεύμα, οι πωλήσεις μας

έχουν πέσει. Προσπαθούμε να δουλέψουμε με μια γεννήτρια, αλλά δεν μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για πολλές ώρες γιατί είναι ακριβό, καθώς πρέπει να αγοράζουμε καύσιμα τακτικά», λέει ένας ράφτης στη Νιαμέι στο Africanews.«Οι διακοπές ρεύματος επηρεάζουν τη δουλειά μας. Πρέπει να τελειώσουμε τις ηχητικές επεξεργασίες, αλλά δεν μπορώ να το κάνω. Υποφέρω και εγώ, όπως και οι καλλιτέχνες», είπε ένας μοντέρ.

Εκτός από τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή, οι άνθρωποι ανησυχούν επίσης για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις των διακοπών ρεύματος στην οικονομία της χώρας.

«Οι άνθρωποι αναγκάζονται να αγοράζουν πυρσούς, γεννήτριες και ούτω καθεξής. Αλλά για να τις χρησιμοποιήσουν πρέπει να αγοράσουν μπαταρίες, καύσιμα και συντήρηση. Αυτά είναι απρόβλεπτα έξοδα που θα επηρεάσουν την αγοραστική δύναμη του πληθυσμού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πληθωρισμό επίπεδο οικονομικών δρώντων. Αυτή η κατάσταση είναι καταστροφική γιατί η ηλεκτρική ενέργεια είναι ένα οριζόντιο προϊόν που χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες», είπε ένας από τους κατοίκους.