Το 2010 αναμένεται να ξεκινήσει, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Αλβανίας (ERE), η δραστηριοποίηση των παραγωγών αιολικής ενέργειας στη χώρα, με βασικό «όχημα» τις επιχειρηματικές συνεργασίες ξένων και εγχώριων επενδυτών.

Το 2010 αναμένεται να ξεκινήσει, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Αλβανίας (ERE), η δραστηριοποίηση των παραγωγών αιολικής ενέργειας στη χώρα, με βασικό «όχημα» τις επιχειρηματικές συνεργασίες ξένων και εγχώριων επενδυτών. Όπως ανακοίνωσε η ERE, μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί projects παραγωγής αιολικής ενέργειας συνολικής ισχύος 270 MW.

Στο μεταξύ, η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη την απόφασή της για τη βιομηχανική εκμετάλλευση έκτασης άνω των 95 εκταρίων στην περιφέρεια του Αυλώνα. Όπως ανακοινώθηκε, στην περιοχή θα κατασκευαστεί πάρκο αιολικής ενέργειας από την Enpower Albania.

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, σύμφωνα με την ERE, αυξάνεται όλο και περισσότερο, καθώς και άλλες μεγάλες εταιρείες – τα ονόματα των οποίων δεν έδωσε στη δημοσιότητα – ενδιαφέρονται για επενδύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ στην περιοχή Karaburun – Llogara. Οι εν λόγω επενδύσεις αφορούν στην κατασκευή αιολικού παρκου, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 500 MW.

Επένδυση ύψους 454 εκατ. ευρώ για αιολικό πάρκο ισχύος 225 MW υλοποιεί η Alb Wind Energy, έπειτα από σχετική άδεια που έλαβε από την ERE. Πέρυσι, εξάλλου, η αλβανική ρυθμιστική αρχή χορήγησε άδεια και στην εταιρεία Hera για την κατασκευή και εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην περιοχή Μπιλίστ.