Πληροφορίες για Εκχώρηση του Λιμανιού του Χομς από τη Λιβύη στην Τουρκία για 99 Χρόνια

Πληροφορίες για Εκχώρηση του Λιμανιού του Χομς από τη Λιβύη στην Τουρκία για 99 Χρόνια
energia.gr
Πεμ, 17 Αυγούστου 2023 - 12:27

Η Τουρκία μίσθωσε το λιμάνι του Χομς στη βορειοδυτική Λιβύη για περίοδο 99 ετών για να αναπτύξει εκεί στρατιωτική βάση, μετέδωσε η τηλεόραση TGRT, επικαλούμενη πηγές, όπως αναφέρει το πρακτορείο TASS. Η κίνηση αυτή λέγεται ότι θα βοηθήσει την Τουρκία να ενισχύσει την κυριαρχία της στην Ανατολική Μεσόγειο, να ενισχύσει τον έλεγχο των χωρικών υδάτων της χώρας και να διασφαλίσει την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων της.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία θα τοποθετήσει μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας σε μια βάση που θα κατασκευαστεί στην περιοχή.

Από την πλευρά της, η ιστοσελίδα libyaobserver.ly  σημειώνει ότι ο δήμος του Χομς διέψευσε τις αναφορές για εκμίσθωση του λιμανιού του στην Τουρκική Δημοκρατία για 99 χρόνια, προσθέτοντας ότι επικοινώνησε με τις αρμόδιες κρατικές αρχές, οι οποίες απέρριψαν κατηγορηματικά τις αναφορές.

Νωρίτερα την Τετάρτη, μια σελίδα της πλατφόρμας Χ με την ονομασία "Sanayi ve Savunma" ανέφερε ότι η Τουρκία έχει μισθώσει το λιμάνι του Χομς για 99 χρόνια και ότι μια τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα υπογράψει τη συμφωνία στην Τρίπολη, χωρίς να διευκρινίσει τον χρόνο της υπογραφής.

Η σελίδα του "Χ" ανέφερε ότι το λιμάνι Χομς δεν προορίζεται για εταιρείες, αλλά για βάση των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων και των χερσαίων δυνάμεων, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα δημιουργήσουν στρατιωτική βάση για την προστασία των τουρκικών χωρικών υδάτων και ταυτόχρονα θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων.

Στο Χομς (120 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης) σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες εκτεταμένες διαδηλώσεις και οι κύριοι δρόμοι έκλεισαν λόγω αναφορών ότι το εμπορικό λιμάνι της πόλης έκλεισε και όλες οι φρεγάτες και τα πλοία απομακρύνθηκαν, προκειμένου να προστεθεί στη γειτονική στρατιωτική βάση της Μισράτα.

Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης, Abdul Hamid Dbeibah, διέταξε - σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Μεταφορών, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, τον διευθυντή της Αρχής Λιμένων, τον αρχηγό του Ναυτικού Επιτελείου, τον επικεφαλής του λιμανιού του Χομς και τον δήμαρχο του Χομς, μεταξύ άλλων - την Τελωνειακή Αρχή και το Υπουργείο Θαλάσσιων Πόρων να παρακολουθήσουν στενά την κατάσταση των φρεγατών που ελλιμενίζονται παράνομα στο λιμάνι, καθώς και των εμπορευματοκιβωτίων που έχουν αφεθεί στο λιμάνι κατά τη διάρκεια των ετών.

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Mohammed Al-Haddad, δήλωσε ότι ορισμένες από τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν  σχετικά με τη ναυτική βάση που θα δημιουργηθεί στο λιμάνι του Al-Khums ήταν αναληθείς, εξηγώντας ότι η συμφωνία για τη βάση επιτεύχθηκε μετά από διεξοδικές διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμόδιων αρχών.