Η μονάδα ΑΠΕ της Norsk Hydro, η Hydro Rein και το κρατικό ταμείο της Νορβηγικής Εκκλησίας (OVF) συνεργάζονται για τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας ηλιακής ενέργειας, της Geisli Energi, ανακοίνωσε την Τρίτη η Hydro Rein. Η Hydro Rein και ο ιδιοκτήτης γης OVF στοχεύουν στην ανάπτυξη επτά ηλιακών έργων συνολικής ισχύος 655 μεγαβάτ (MW) σε επιλεγμένα ακίνητα στη Νορβηγία. Η Hydro Rein θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την κατασκευή των έργων.

Η ετήσια παραγωγή στις εγκαταστάσεις, οι οποίες θα ποικίλλουν σε μέγεθος από 20 MW έως 100 MW, εκτιμάται ότι θα είναι 330 GWh, με δυνατότητα για επιπλέον 400 GWh ετησίως.

Η νέα εταιρεία, στην οποία η Hydro Rein θα κατέχει το 49,9% και η OVF το 50,1%, θα τοποθετήσει τα εργοστάσια δίπλα σε κατάλληλες βιομηχανικές περιοχές, κυρίως στη νότια Νορβηγία, δήλωσε στο Reuters ο Tor-Ove Horstad, επικεφαλής της Hydro Rein στη χώρα.

"Θα πρόκειται για ηλιακά πάρκα και θα είναι επίγεια", δήλωσε ο Horstad.

Το χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Hydro Rein αποτελείται από 26 έργα υπό ανάπτυξη στις Σκανδιναβικές χώρες και τη Βραζιλία. Στόχος της είναι να έχει 3 GW σε κατασκευή ή λειτουργία μέχρι το 2026.