Ένα γεωτρύπανο έφτασε στον Λίβανο την Τετάρτη για να ξεκινήσει τις υπεράκτιες έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου αργότερα αυτόν τον μήνα, όπως ανακοίνωσε ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος TotalEnergies

Η έναρξη της γεώτρησης στα ανοικτά του Λιβάνου έρχεται σε συνέχεια μιας εμβληματικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ πέρυσι, και με βάσει της οποίας ορίστηκαν για πρώτη φορά τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ λιβανέζικων και ισραηλινών υδάτων.

Ο Λίβανος ελπίζει ότι οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου και πετρελαίου θα τον βοηθήσουν να αντιστρέψει τη σφοδρή οικονομική κρίση που έχει κοστίσει στο τοπικό νόμισμα πάνω από το 98% της αξίας του, έχει διαβρώσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας ενώ προκάλεσε και συνεχόμενα μπλακ άουτ σε πόλεις και πόλεις.

Η TotalEnergies ηγείται κοινοπραξίας στο υπεράκτιο έργο, γνωστό ως Block 9, με τη συμμετοχή της ιταλικής πετρελαϊκής Eni και της κρατικής εταιρείας του Κατάρ QatarEnergy.

«Η άφιξη του εξοπλισμού σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την προετοιμασία της γεώτρησης του ερευνητικού φρέατος στο Block 9, η οποία θα ξεκινήσει προς τα τέλη Αυγούστου 2023», ανέφερε η TotalEnergies σε ανακοίνωσή της.

Ο υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου Ουαλίντ Φαγιάντ είχε δηλώσει τον Μάιο ότι αναμένει να γνωρίζει εάν θα υπάρξει κάποια ανακάλυψη εκεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ENI Claudio Descalzi δήλωσε τον Ιανουάριο ότι ήταν «θετικός» για μια ανακάλυψη στο Block 9.

Ο Υπουργός Δημοσίων Έργων και Μεταφορών του Λιβάνου, Αλί Χαμί, μέλος του υπουργικού συμβουλίου από το υποστηριζόμενο από το Ιράν κόμμα Χεζμπολάχ, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η προοπτική των ανακαλύψεων πετρελαίου θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομική τύχη της χώρας η οποία στερείται ρευστότητας.

«Αποτελεί ζήτημα επιβίωσης [ενν. για τον Λίβανο]. Ας ελπίσουμε ότι πριν από το τέλος του έτους θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και ο Λίβανος θα γίνει παραγωγός ενέργειας. Αυτό προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας», είπε ο Χαμί.

Έχει επίσης δημιουργηθεί ένας μηχανισμός εκ μέρους της κοινοπραξίας για την εκμετάλλευση πιθανών ανακαλύψεων που εκτείνονται νότια από το τεμάχιο 9 και περνούν από αυτά τα σύνορα.

Αυτή η εκμετάλλευση θα γίνει για λογαριασμό του Λιβάνου, αλλά με ένα σύστημα δικαιωμάτων εκμετάλλευσης που δημιουργήθηκε για το Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι ο Λίβανος δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και εξακολουθεί να θεωρεί τον εαυτό του σε πόλεμο με τη γείτονά του, με νόμους που απαγορεύουν την επαφή με Ισραηλινούς αξιωματούχους.