Η σερβική κυβέρνηση επέλεξε τις επιτυχείς προσφορές για την πρώτη δημοπρασία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο διαγωνισμός προσέλκυσε 16 προσφορές από κατασκευαστές αιολικών και ηλιακών συστημάτων που αντιπροσωπεύουν συνδυασμένη ισχύ 816MW, εκ των οποίων οι 11 κηρύχθηκαν έγκυρες, με συνδυασμένη ισχύ 739MW.

Στη δημοπρασία αιολικής ενέργειας, η ποσόστωση των 400MW επιτεύχθηκε από τέσσερα έργα, συμπεριλαμβανομένου ενός που υποβλήθηκε από την Enlight.

Στον διαγωνισμό για την ηλιακή ενέργεια, η ποσόστωση των 50MW δεν επιτεύχθηκε, αλλά ανατέθηκαν συμβάσεις στήριξης σε τρεις αναπτύξεις.

Τα έργα θα υποστηριχθούν μέσω σύμβασης διαφοράς για 15 έτη.

Η δημοπρασία διεξήχθη κατόπιν σχεδίου τεχνικής συνεργασίας με το Υπουργείο Μεταλλείων και Ενέργειας, υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και με την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ελβετίας μέσω επιχορήγησης από την Ελβετική Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων.

Οι χαμηλότερες τιμές που προσφέρθηκαν για τα αιολικά ήταν 64,48 €/MWh και 88,65 €/MWh για τα ηλιακά.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες κατέθεσαν τραπεζικές εγγυήσεις και καταθέσεις μετρητών αξίας άνω των 18 εκατ. ευρώ, γεγονός που εγγυάται την πρόθεσή τους να υλοποιήσουν τα έργα.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι προκαταρκτικά και θα επιβεβαιωθούν μέσα στις επόμενες μία με δύο εβδομάδες.

Η επόμενη δημοπρασία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο έτος με ποσόστωση 300MW.