Ο υπεράκτιος πετρελαϊκός γίγαντας της Βραζιλίας, η Petrobras, πέτυχε ένα ακόμη ορόσημο στα σχέδιά της να αναζωογονήσει τα περιουσιακά στοιχεία της λεκάνης Campos που ωριμάζουν. Η εταιρεία αναφέρει ότι το FPSO Anita Garibaldi (Πλοίο πλωτής παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης) ξεκίνησε την παραγωγή στα κοιτάσματα Marlim και Voador στις 16 Αυγούστου. Η κρατική εταιρεία, η οποία στοχεύει να παράγει 920.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ανά ημέρα (boed) έως το 2027,

δήλωσε ότι η μονάδα θα λειτουργεί ταυτόχρονα με το FPSO Anna Nery στα πεδία. Το Anna Nery ξεκίνησε την παραγωγή στα κοιτάσματα τον Μάιο.

Με ικανότητα παραγωγής έως και 80.000 βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα και επεξεργασίας έως και επτά εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου ανά ημέρα, η Anita Garibaldi αποτελεί μέρος του σχεδίου ανανέωσης της λεκάνης Campos, το οποίο η Petrobras διαφημίζει ως το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανάκτησης ώριμων περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να επενδύσει 18 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιουχικές δαπάνες για την αναζωογόνηση της λεκάνης μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Το FPSO, το οποίο ανήκει στην ιαπωνική εταιρεία Modec, κατασκευάστηκε από το ναυπηγείο Dalian Shipbuilding Industry Offshore (DSIC) στο Νταλιάν της Κίνας. Η Petrobras θα εκμεταλλευτεί το πλοίο με μακροχρόνια ναύλωση από τη Modec. Το πλοίο παραδόθηκε τον Οκτώβριο του 2022 ξεκινώντας το ταξίδι του στη Βραζιλία και τη θέση του σε λειτουργία.

Η Petrobras έχει αναπτύξει τις δύο μονάδες στη λεκάνη Campos για να αντικαταστήσει εννέα παλαιότερες πλατφόρμες που λειτουργούσαν στα κοιτάσματα.

Η εταιρεία αναμένει ότι η μείωση του αριθμού των πλατφορμών σε λειτουργία στα δύο πεδία θα οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 50%. Οι δύο μονάδες θα συνδεθούν με 75 γεωτρήσεις και θα επιτρέψουν την επέκταση της τρέχουσας παραγωγής στα κοιτάσματα Marlim και Voador σε περισσότερα από 150.000 βαρ/ημέρα και σε δυναμικότητα επεξεργασίας έως και 11 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Τα κοιτάσματα, τα οποία αποτελούν μέρος του σχεδίου αναζωογόνησης της λεκάνης, θα παράγουν τα κοιτάσματα post-salt και Brava, που βρίσκονται στο pre-salt των δύο κοιτασμάτων. Η Petrobras σχεδιάζει επίσης να αναπτύξει άλλες τρεις μονάδες στη λεκάνη για να επιτύχει τον στόχο των 920.000 βαρ/ημ., μέχρι το 2027 από τα 565.000 βαρ/ημ., που είναι σήμερα.

"Οι πλατφόρμες Anita Garibaldi και Anna Nery, οι οποίες επίσης άρχισαν να λειτουργούν το 2023, θα αποτελέσουν το κλειδί για την αύξηση της μακροζωίας της λεκάνης Campos και την επέκταση της παραγωγής της. Παράλληλα, είναι εξοπλισμένες με τεχνολογίες αιχμής για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συνδυάζοντας την αποδοτικότητα και την απαλλαγή από τον άνθρακα", δήλωσε ο Jean Paul Prates, Διευθύνων Σύμβουλος της Petrobras.

Πρόσθεσε ότι μετά από περισσότερα από 40 χρόνια από την έναρξη της παραγωγής της, η λεκάνη Campos συνεχίζει να ανανεώνεται και να διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο για τη Βραζιλία, δρομολογώντας νέα έργα και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες.

Η Petrobras έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε FPSOs, οι οποίες αποτελούν την προτιμώμενη μέθοδο ανάπτυξης στην περιοχή. Η εταιρεία σκοπεύει να αναπτύξει 18 μονάδες σε διάφορες λεκάνες κατά την επόμενη πενταετία.