Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις χώρες της ΕΕ μειώθηκαν κατά 2,9% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, όπως ανακοίνωσε η Eurostat την Τετάρτη. Συγκεκριμένα, οι εκπομπές μειώθηκαν από 969 εκατομμύρια τόνους σε 941 εκατομμύρια τόνους

Ανά κλάδο, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι βιομηχανίες με τις υψηλότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ήταν τα νοικοκυριά με 24%, η μεταποίηση με 20%, η ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο με 19%, η γεωργία με 13% και οι μεταφορές και η αποθήκευση με 10%. Τα στοιχεία έδειξαν μείωση στις εκπομπές του πρώτου τριμήνου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο σε πέντε στους εννέα τομείς της οικονομίας, με τη μεγαλύτερη μείωση να παρατηρείται στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στο 12,3%.

Αντίθετα, ουσιαστική αύξηση κατά 7,2% παρουσίασαν και οι μεταφορές και η αποθήκευση.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη μείωση στις εκπομπές άνθρακα ήταν η Βουλγαρία με 15,2%, η Εσθονία με 14,7% και η Σλοβενία με 9,6%. Από την άλλη πλευρά, οι χώρες με τις περισσότερες αυξήσεις στις εκπομπές άνθρακα ήταν η Ιρλανδία με 9,1%, η Λετονία με 7,5%, η Σλοβακία με 1,9%, η Δανία με 1,7%, η Σουηδία με 1,6% και η Φινλανδία με 0,3%.