Wood Mackenzie: «Μη Ρεαλιστικοί» οι Στόχοι για τα Υπεράκτια Αιολικά – Απαιτούν Επενδύσεις 100 Δις Δολ. Παγκοσμίως ως το 2026

Wood Mackenzie: «Μη Ρεαλιστικοί» οι Στόχοι για τα Υπεράκτια Αιολικά – Απαιτούν Επενδύσεις 100 Δις Δολ. Παγκοσμίως ως το 2026
energia.gr
Παρ, 18 Αυγούστου 2023 - 18:50

Οι στόχοι που έχουν θέσει οι διάφορες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο όσον αφορά την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος αιολικής ενέργειας απαιτούν προσθήκη  δυναμικότητας έως και 80 GW ετησίως έως το 2030, για την οποία θα χρειαστούν 100 δις δολ. σε ασφαλείς επενδύσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού έως το 2026, αναφέρει σε έκθεσή της η Wood Mackenzie

Ωστόσο, η εταιρεία ερευνών και συμβούλων προβλέπει ότι η ετήσια δυναμικότητα είναι πιθανότερο να αυξηθεί κατά 30 GW ετησίως έως το 2030, κάτι που θα απαιτούσε 27 δις δολ. σε εξασφαλισμένες επενδύσεις έως το 2026.

«Η αλυσίδα εφοδιασμού αγωνίζεται να ανέβει κλίμακα και αν δεν υπάρξει αλλαγή, αυτό θα αποτελέσει τροχοπέδη στην επίτευξη των στόχων για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα», δήλωσε ο Chris Seiple, αντιπρόεδρος του τομέα ενέργειας και ΑΠΕ της Wood Mackenzie.

« Τα περίπου 80 GW νέας εγκατεστημένης ισχύος το χρόνο για την επίτευξη όλων των κυβερνητικών στόχων δεν είναι ρεαλιστικός στόχος, ενώ ακόμη και η επίτευξη των προβλεπόμενων προσθηκών των 30 GW θα αποδειχθεί μη ρεαλιστική εάν δεν υπάρξει άμεση επένδυση στην αλυσίδα εφοδιασμού», είπε ο Seiple.

Η Wood Mackenzie σημείωσε ότι τα χαμηλά περιθώρια κέρδους στην υπεράκτια αιολική παραγωγή και η αβεβαιότητα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των έργων που έχουν ως αποτέλεσμα πολύ διαφορετικές ανάγκες της εφοδιαστικής αλυσίδας καθιστούν δύσκολη την υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα.

Υπενθυμίζεται, ότι, σύμφωνα με την έκθεση Statistical Review of World Energy, που δημοσίευσε τον Ιούνιο το Energy Institute του Λονδίνου, η παγκόσμια αιολική και ηλιακή παραγωγή ενέργειας αυξήθηκε καταλαμβάνοντας το μερίδιο- ρεκόρ 12% στη συνολική παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι, ξεπερνώντας την πυρηνική.

Ο καθορισμός στόχων και τα σχέδια για την υποδομή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για την υποστήριξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας πρέπει να επεκταθούν πέρα από το 2030 για να μεγεθυνθεί η αλυσίδα εφοδιασμού της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, είπαν αναλυτές της Wood Mackenzie.

Ειδικότερα, ο Seiple υποστήριξε την ανάγκη προσαρμογών και νέων πολιτικών εκ μέρους των κυβερνήσεων και των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής όσον αφορά τη μετατροπή της εφοδιαστικής αλυσίδας στην υλοποίηση υπεράκτιων αιολικών έργων σε βιομηχανική κλίμακα.Σύμφωνα με τον Seiple, η καθυστέρηση των έργων σε αυτό το στάδιο θα μετατόπιζε την αναμενόμενη ζήτηση εξοπλισμού από το 2025–27 στο 2028–30.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ενώ θα υπάρξει λιγότερη ανάγκη για επέκταση στην κατασκευή νέων μονάδων βραχυπρόθεσμα, εντούτοις θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για επέκταση των επενδύσεων για την κάλυψη της ζήτησης το 2028-30.

«Ο τομέας –κυρίως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής– πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία για να χαράξουν μια πιο βιώσιμη πορεία για την υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Αυτό δεν θα επηρεάσει μόνο τα έργα που θα εγκατασταθούν σήμερα ή το 2030, αλλά και την υπεράκτια αιολική ισχύ των 1,4 TW που η Wood Mackenzie αναμένει να συνδεθεί μέχρι το 2050», κατέληξε.