LNG: Υψηλό 5μήνου για τις Τιμές στην Ασία Φέρνει το Ενδεχόμενο Απεργιών στην Αυστραλία

LNG: Υψηλό 5μήνου για τις Τιμές στην Ασία Φέρνει το Ενδεχόμενο Απεργιών στην Αυστραλία
energia.gr
Σαβ, 19 Αυγούστου 2023 - 06:52

Οι τιμές spot του ασιατικού υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκαν αυτήν την εβδομάδα, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών, καθώς το ενδεχόμενο απεργιών σε ορισμένες εγκαταστάσεις LNG της Αυστραλίας δημιούργησε ανησυχίες σχετικά με την προσφορά του καυσίμου

Όπως αναφέρει το Reuters, η μέση τιμή LNG για τις παραδόσεις μηνός Οκτωβρίου στη βορειοανατολική Ασία αυξήθηκε στα 14,00 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) από 11,50 $ την προηγούμενη εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδό της από τα μέσα Μαρτίου, εκτιμούν πηγές του κλάδου.

Σύμφωνα με τον όμιλο Woodside Energy Group, δεν υπήρχαν νεώτερα σχετικά με τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις LNG της Αυστραλίας, καθώς τα συνδικάτα που συμμετείχαν στις συνομιλίες υπέβαλαν καταγγελία για την ασφάλεια κατά της εταιρείας.

Εν τω μεταξύ, η Chevron βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική στάσεων εργασίας ή ακόμα και ολικής απεργίας στο δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο LNG της Αυστραλίας στο Gorgon και στην πλατφόρμα του Wheatstone μετά την ψηφοφορία που ξεκίνησε την Παρασκευή το συνδικάτο των εργαζομένων στην εταιρεία

«Εάν οι απεργίες της Αυστραλίας, που επηρεάζουν το 10% της παγκόσμιας παραγωγής LNG πραγματοποιηθούν και διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως αρκετές εβδομάδες ή μήνες, πιθανότατα θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη κίνηση στις τιμές spot, καθώς η Ιαπωνία και άλλοι Ασιάτες αγοραστές θα ανταγωνίζονται την Ευρώπη για να αντικαταστήσουν τον εφοδιασμό», δήλωσε ο Alex Froley, αναλυτής LNG στην εταιρεία πληροφοριών δεδομένων ICIS.

Ο Froley πρόσθεσε ότι η αγορά δεν φαίνεται ακόμη να αναμένει μακροχρόνιες απεργίες.

Ο Toby Copson, παγκόσμιος επικεφαλής στον τομέα trading της Trident LNG, δήλωσε ότι η πραγματική ζήτηση στην Ασία παραμένει ασθενής.

«Ενώ εξακολουθεί να υπάρχει μία αίσθηση τρόμου στις ασιατικές αγορές σχετικά με τη διαταραχή του εφοδιασμού, το κύριο συναίσθημα είναι η αδυναμία - που αποδεικνύεται από τις ιαπωνικές πωλήσεις στο τέταρτο τρίμηνο, που φυσικά θα μειώσει κάθε τρέχουσα τιμή spot», δήλωσε ο Copson.Ο Samuel Good, επικεφαλής της τιμολόγησης LNG στην υπηρεσία τιμολόγησης εμπορευμάτων Argus, δήλωσε ότι στο μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας εξακολουθεί να επικρατεί κύμα καύσωνα που πρόκειται να συνεχιστεί όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι, αλλά η συνολική ζήτηση ενέργειας συνεχίζει να είναι χαμηλή λόγω της μεγαλύτερης παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και ΑΠΕ.

Στην Ευρώπη, η αποθήκευση φυσικού αερίου έχει ήδη φτάσει το 90% πολύ πριν από την προθεσμία της 1ης Νοεμβρίου.

ΗΕπίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson δήλωσε ότι η ενεργειακή αγορά της Ένωσης βρίσκεται σε πολύ πιο σταθερή θέση από ό, τι πέρυσι.Ο Leo Kabouche, αναλυτής αγοράς LNG στη συμβουλευτική Energy Aspects, δήλωσε ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου παραμένουν πτωτικά, με την Ευρώπη να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει στα τέλη Οκτωβρίου σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθήκευσης.

Η S&P Global Commodity Insights υπολογίζει το ημερήσιο σημείο αναφοράς της τιμής δείκτη βορειοδυτικής Ευρώπης LNG Marker (NWM) για φορτία που παραδόθηκαν τον Σεπτέμβριο σε βάση DES)στα 12,799 $/mmBtu στις 17 Αυγούστου, δλδ. με έκπτωση 0,70 $/mmBtu στις παραδόσεις Οκτωβρίου

στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF.Η Argus εκτίμησε την τιμή DES της βορειοδυτικής Ευρώπης στα 12,85 $/mmBtu, ενώ η Spark Commodities υπολόγισε την τιμή στα 11,562 $/mmBtu.

Η Spark Commodities ανέφερε ότι το εποχικό ράλι στους ναύλους spot LNG ξεκίνησε έναν μήνα νωρίτερα σε σύγκριση με πέρυσι, με τους ναύλους του Ειρηνικού να ανεβαίνουν πάνω από 100.000 $/ημέρα για πρώτη φορά από τις αρχές Ιανουαρίου, φτάνοντας τα 108.500 $/ημέρα χθες, Παρασκευή. Οι τιμές του Ατλαντικού αυξήθηκαν επίσης στα 101.500 $/ημέρα.