Ο δημόσιος φορέας μεταφοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας Bulgartransgaz δήλωσε στις 17 Αυγούστου ότι ξεκίνησε μια μη δεσμευτική έρευνα για την αξιολόγηση της ζήτησης της αγοράς για δυναμικότητα μεταφοράς υδρογόνου. Σε συνεργασία με φορείς εκμετάλλευσης γειτονικών χωρών, η έρευνα στοχεύει να μετρήσει την αναμενόμενη ζήτηση για χωρητικότητα μεταφοράς υδρογόνου

και να εντοπίσει το ενδιαφέρον της αγοράς για τον πιθανό ρόλο του υδρογόνου στο μελλοντικό ενεργειακό μείγμα, ανέφερε η Bulgartransgaz σε δελτίο τύπου.

Τα αποτελέσματα θα διευκολύνουν τον σχεδιασμό και τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής μεταφοράς υδρογόνου προς και μέσω της Βουλγαρίας, εντοπίζοντας πιθανές τοποθεσίες παραγωγής στη χώρα και σημεία εξόδου του τελικού χρήστη. Σε συμφωνία με τις πολιτικές της ΕΕ για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, η Bulgartransgaz αναπτύσσει την υποδομή της για να ενσωματώσει το υδρογόνο στο ενεργειακό τοπίο, ανέφερεη ανακοίνωση της εταιρείας.

Τα προγραμματισμένα έργα της εταιρείας περιλαμβάνουν την κατασκευή υποδομής για τη μεταφορά καθαρού υδρογόνου και την προσαρμογή των υφιστάμενων εγκαταστάσεων αερίου για μείγματα υδρογόνου-αερίου που περιέχουν έως και 10% υδρογόνο. Η προθεσμία υποβολής πληροφοριών στην έρευνα είναι η 15η Σεπτεμβρίου.

Η Bulgartransgaz είναι μέρος των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Καθαρού Υδρογόνου και της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Υδρογόνου (EHB). Τον Απρίλιο, η εταιρεία δήλωσε ότι βρίσκεται στα πρώτα στάδια ανάπτυξης ενός έργου για μια νέα υποδομή υδρογόνου, η οποία θα απαιτούσε μια εκτιμώμενη βραχυπρόθεσμη συνολική επένδυση 860 εκατομμυρίων ευρώ (938,8 εκατομμύρια δολάρια) και θα ήταν μέρος ενός μελλοντικού διαδρόμου υδρογόνου από Νοτιοανατολικά προς την Κεντρική Ευρώπη. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η εταιρεία μεταφοράς φυσικού αερίου της Ρουμανίας Transgaz ξεκίνησε μια μη δεσμευτική διαδικασία αξιολόγησης της ζήτησης της αγοράς για να υπολογίσει τις δυνατότητες της δυναμικότητας μεταφοράς υδρογόνου στη χώρα.