Η μοναδική αποθήκευση φυσικού αερίου Τσίρεν της Βουλγαρίας έχει ήδη πληρωθεί σε πάνω από το 90% της τεχνικής αποθηκευτικής της ικανότητας. Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της επιχείρησης φυσικού αερίου Bulgartransgaz, Βλαντιμίρ Μαλίνοφ, για πρώτη φορά στην ιστορία της λειτουργίας του αποθηκευτικού χώρου, αυτό το επίπεδο πλήρωσης έχει επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα

Οι αποθηκευμένες ποσότητες φυσικού αερίου θα συμβάλουν σημαντικά στη διασφάλιση των προμηθειών στην περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2017/1938 που αφορά στα μέτρα για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει θεσπιστεί η υποχρέωση, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης να πληρώνονται στο 90% του όγκου τους το αργότερο από την 1η Νοεμβρίου φέτος.

Επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την επέκταση της εγκατάστασης αποθήκευσης, η οποία θα αυξήσει τον όγκο του ενεργού αερίου σε 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα και τις ημερήσιες δυνατότητες αεριοποίησης και εξόρυξης σε 8-10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

(πηγή: Βουλγαρική Ραδιοφωνία)