Αύξηση στις Τιμές Φ. Αερίου στην Ευρώπη Προκαλεί το Ενδεχόμενο Απεργιών στην Αυστραλία

Αύξηση στις Τιμές Φ. Αερίου στην Ευρώπη Προκαλεί το Ενδεχόμενο Απεργιών στην Αυστραλία
energia.gr
Δευ, 21 Αυγούστου 2023 - 12:50

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκαν έως και 9% τη Δευτέρα λόγω νέων ανησυχιών για πιθανή διακοπή του εφοδιασμού εάν οι Αυστραλοί παραγωγοί δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία με τα συνδικάτα στις συνομιλίες την Τετάρτη. Οι τιμές στο TTF της Ολλανδίας, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο στη Γηραιά Ήπειρο, άγγιξαν το υψηλό των 41 ευρώ ανά μεγαβατώρα το πρωί της Δευτέρας, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα που έφτασαν οι τιμές, νωρίτερα αυτόν τον μήνα

Αιτία των αυξήσεων είναι η πιθανότητα να σταματήσει η παραγωγή στην Αυστραλία καθώς οι εργαζόμενοι αναζητούν υψηλότερους μισθούς και καλύτερη ασφάλεια εργασίας σε τρεις εγκαταστάσεις που ανήκουν στην Woodside Energy της Αυστραλίας και στον αμερικανικό προμηθευτή Chevron.

Την Κυριακή, η Offshore Alliance, μια ομάδα που εκπροσωπεί δύο εργατικά συνδικάτα, ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι «υπέγραψαν ομόφωνα» την προειδοποίηση επτά εργάσιμων ημερών στη Woodside, εάν οι αξιώσεις της δεν επιλύονταν μέχρι το κλείσιμο των εργασιών την Τετάρτη.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, οι κινητοποιήσεις πιθσνόν να ξεκινήσουν στις 2 Σεπτεμβρίου.Μία ενδεχόμενη διακοπή του εφοδιασμού στην Αυστραλία, που μπορεί να επηρεάσει το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών LNG, έχει κρατήσει τους Ευρωπαίους traders σε επιφυλακή αυτό τον μήνα. Η ανησυχία είναι αυξημένη παρόλο που η Ευρώπη είναι καλά εφοδιασμένη για τον χειμώνα και σπάνια λαμβάνει καύσιμα από την Αυστραλία.