Η Ιαπωνία υπέγραψε στις 8 Αυγούστου συμφωνία με τη Ναμίμπια για από κοινού έρευνες ορυκτών σπάνιων γαιών ως μέρος του ευρύτερου σχεδίου της για την ανάπτυξη αλυσίδων εφοδιασμού για κοβάλτιο και άλλα ορυκτά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων

Ειδικότερα, ο Ιαπωνικός Οργανισμός για τα Μέταλλα και την Ενεργειακή Ασφάλεια (JOGMEC) θα συνεργαστεί με την κρατική εταιρεία εξόρυξης της Ναμίμπια Epangelo, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας και ορυχείων της Ναμίμπια στο περιθώριο της τελετής υπογραφής στο Windhoek, την πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας. Λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες.

Ο Yasutoshi Nishimura, υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας επίσκέφθηκε πέντε χώρες με σημαντικά κοιτάσματα σπάνιων γαιών, όπως η Ναμίμπια, η Ζάμπια και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για να προσπαθήσει να οικοδομήσει μια αφρικανική αλυσίδα εφοδιασμού κρίσιμων ορυκτών. Η Ιαπωνία, όπως και άλλες προηγμένες οικονομίες, επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα, η οποία έχει κυριαρχήσει στις προμήθειες ορυκτών μπαταριών.

Η JOGMEC συνεργάζεται ήδη με τη Namibia Critical Metals Inc. (NMI.V) για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Lofdal, πλούσιου σε ύττριο, στη βορειοδυτική Ναμίμπια, στο πιο προηγμένο έργο σπάνιων γαιών της χώρας.

Εκτός από το ύττριο, που χρησιμοποιείται σε κράματα, το κοίτασμα Lofdal έχει τη δυνατότητα για σημαντική παραγωγή δυσπροσίου και τερβίου, δύο από τα πιο πολύτιμα βαρέα στοιχεία σπάνιων γαιών, που χρησιμοποιούνται σε μόνιμους μαγνήτες στις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και στις ανεμογεννήτριες.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022, η Ναμίμπια υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια ορυκτών σπάνιων γαιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.