Παραμένει σε Άνοδο το Φ.Αέριο Καθώς Πλησιάζει η Απεργία στην Αυστραλία- Πώς Κινήθηκαν οι Υπόλοιπες Αγορές

Παραμένει σε Άνοδο το Φ.Αέριο Καθώς Πλησιάζει η Απεργία στην Αυστραλία- Πώς Κινήθηκαν οι Υπόλοιπες Αγορές
energia.gr
Δευ, 21 Αυγούστου 2023 - 16:03

Ένας τόνος απομάκρυνσης κινδύνου επικράτησε σε όλες τις αγορές λόγω ανησυχιών για περαιτέρω νομισματική σύσφιξη εν μέσω ισχυρής ανάπτυξης και παγιωμένου πληθωρισμού. Αυτό αντισταθμίστηκε από τα συνεχιζόμενα ζητήματα από την πλευρά της προσφοράς, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του στο LinkedIn ο ανώτερος στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων της ΑΝΖ, Daniel Hynes

Η ΑΝΖ (Australia and New Zealand Banking Group Limited) είναι αυστραλιανή πολυεθνική εταιρεία τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα τη Μελβούρνη της Βικτώριας.

Αναλυτικότερα, όπως τονίζει ο χαλκός έκλεισε με πτώση την εβδομάδα που πέρασε εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την οικονομία της Κίνας. Η απαισιοδοξία για την ανάπτυξη αυξήθηκε μετά την προειδοποίηση των κατασκευαστών ακινήτων για εκτεταμένες ζημίες. Στο πρώτο εξάμηνο του 2023, δηλ. έως τις 30 Ιουνίου, 18 από τις 38 κρατικές εταιρείες ανέφεραν ζημίες, σύμφωνα με το Bloomberg. Η εξέλιξη ακολουθεί την εκ νέου αδυναμία έρχεται μετά την ανανεωμένη αδυναμία των ιδιωτικών κατασεκυαστικών, καθώς η Country Garden Holdings δεν πληρώνει ομόλογα. Αυτό επηρέασε το κλίμα στον κλάδο των βασικών μετάλλων, αλλά οι απώλειες ήταν περιορισμένες εν μέσω ενδείξεων στενότητας στη φυσική αγορά. Τα αποθέματα στις αποθήκες του Shanghai Futures Exchange μειώθηκαν κατά 26% την περασμένη εβδομάδα στους 259.268 τόνους.


Η κίνηση των τιμών των εμπορευμάτων την περασμένη εβδομάδα

Παρά το δυσοίωνο κλίμα στον τομέα των ακινήτων, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο σιδηρομετάλλευμα έκλεισαν την εβδομάδα ανοδικά, λόγω αναφορών σύμφωνα με τις οποίες οι κινεζικές χαλυβουργίες δεν μείωσαν την παραγωγή τους όσο φοβόταν νωρίτερα η αγορά. Ενώ τα χαλυβουργεία στο Jiangsu κλήθηκαν να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 30%, τα μεγάλα εργοστάσια σε περιοχές όπως το Hebei παραμένουν χωρίς προβλήματα.

Το φυσικό αέριο σε όλη την Ευρώπη και την Ασία αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς η προοπτική απεργιών σε επιχειρήσεις στην Αυστραλία προκαλεί ανησυχία στην αγορά. Η βιομηχανική δράση σε τρεις μεγάλες εγκαταστάσεις LNG θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς. Αυτή η πιθανότητα αυξήθηκε το Σαββατοκύριακο αφότου οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις του Woodside στη Δυτική Αυστραλία ψήφισαν υπέρ της απεργίας εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία επιχειρηματικής διαπραγμάτευσης μέχρι την Τετάρτη 23 Αυγούστου. Έχουν, επίσης, προγραμματιστεί ξεχωριστές κάλπες για τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της Chevron. Στην Ευρώπη, οι έμποροι ανησυχούν για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού παρά τα αυξημένα αποθέματα, καθώς οι αποθηκευτικοί χώροι στη Γηραιά Ήπειρο είναι σήμερα πλήρεις κατά 90%. Η Ευρώπη εξαρτάται πλέον σε μεγάλο βαθμό από τη διεθνή αγορά LNG και μια μακροχρόνια διαταραχή θα μπορούσε να δυσκολέψει την κάλυψη της ζήτησης κατά την ερχόμενη περίοδο θέρμανσης.

 Από την άλλη, το αργό πετρέλαιο υπέστη την πρώτη του εβδομαδιαία απώλεια από τον Ιούνιο εξαιτίας μακροοικονομικών ανησυχιών. Αν και η αύξηση της ζήτησης στην αγορά πετρελαίου το 2022 επρόκειτο να προέλθει κατά το ήμισυ και παραπάνω από την Κίνα, ωστόσο η ανανεωμένη οικονομική αδυναμία έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η ζήτηση μπορεί να παραμείνει ανθεκτική. Αυτό συμβαίνει καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ προαναγγέλλουν περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής εν μέσω υψηλού πληθωρισμού. Στο μεταξύ, η φυσική αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει σημάδια στενότητας. Τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ κατέγραψαν άλλη μια μεγάλη πτώση. Η διεύρυνση της οπισθοδρόμησης στο WTI υποδηλώνει στενότητα στις βραχυπρόθεσμες παραδόσεις.

Τέλος, ο αναλυτής παρατηρεί ότι οι εικασίες για νέα αύξηση επιτοκίων προκάλεσαν κάποια πίεση στην τιμή του χρυσού. Στη συνέχεια, η ζήτηση εκ μέρους των επενδυτών αποδυναμώθηκε λόγω υψηλότερων αποδόσεων των ομολόγων και αύξησης στην τιμή του δολαρίου.