Στα 475 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη της ρουμανικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Petrom κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008, σε διπλάσια δηλαδή επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Η σημαντική αυτή άνοδος της κερδοφορίας της αποδίδεται εν μέρει στην εκτίναξη των τιμών του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές σε επίπεδα ρεκόρ.

Στα 475 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη της ρουμανικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Petrom κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008, σε διπλάσια δηλαδή επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Η σημαντική αυτή άνοδος της κερδοφορίας της αποδίδεται εν μέρει στην εκτίναξη των τιμών του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές σε επίπεδα ρεκόρ. Η τάση αύξησης των κερδών παγιώθηκε, άλλωστε, στο σύνολο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις δυτικές πετρελαϊκές αγορές αλλά και διεθνώς.

Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, τα κέρδη της Petrom, το πλειοψηφικό ποσοστό της οποίας κατέχει η αυστριακή OMV, αυξήθηκαν κατά 36%, ωστόσο δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της αγοράς. «Τα αποτελέσματα... ευνοήθηκαν από τις υψηλές τιμές του αργού», δήλωσε ο διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Mariana Gheorghe, προσθέτοντας ότι «τα λειτουργικά κέρδη ήταν χαμηλότερα από αυτά του πρώτου τριμήνου λόγω της μειωμένης παραγωγής φυσικού αερίου, των επισφαλειών και της μεγαλύτερης υποτίμησης (του δολαρίου)».

Η ρουμανική εταιρεία σχεδιάζει να διαθέσει κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ ετησίως σε κεφαλαιουχικές δαπάνες μέχρι το 2010, προκειμένου να πετύχει τους στόχους της ως προς την επέκταση και την ανανέωσή της. Σύμφωνα με την επικεφαλής της εταιρείας, οι επενδύσεις κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου ήταν αυξημένες κατά 74% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η ημερήσια παραγωγή της Petrom διαμορφώθηκε πέρυσι στα 89.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου στη Ρουμανία και σε περίπου 5.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου στην περιοχή της Κασπίας.