Σε Περίπτωση Απεργιών στην Αυστραλία, Μεγάλοι Ασιάτες Αγοραστές Πιθανόν να Αναζητήσουν LNG Από τις ΗΠΑ

Σε Περίπτωση Απεργιών στην Αυστραλία, Μεγάλοι Ασιάτες Αγοραστές Πιθανόν να Αναζητήσουν LNG Από τις ΗΠΑ
energia.gr
Τρι, 22 Αυγούστου 2023 - 17:11

Μεγάλοι αγοραστές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία πιθανόν να αναζητήσουν φορτία από τις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες εάν κλιμακωθούν οι διαφωνίες των εργαζομένων με τις διοικήσεις σε βασικές εγκαταστάσεις LNG στην Αυστραλία. Αυτό αναφέρουν αναλυτές της αγοράς, σύμφωνα με το Reuters, καθώς η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

Η αβεβαιότητα σχετικά με τις εργασιακές διαφορές στις εγκαταστάσεις της δυτικής Αυστραλίας που διαχειρίζεται η Woodside Energy Group και ο αμερικανικός κολοσσός Chevron έχουν ωθήσει τις τιμές LNG στην Ασία στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω.

Έως και 700 εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της Αυστραλίας θα μπορούσαν ενδεχομένως να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις λόγω θεμάτων που αφορούν τις αμοιβές και τις συνθήκες ασφάλειας στην εργασία. Η πρώτη από αυτές τις απεργίες αναμένεται να ξεκινήσει στις 2 Σεπτεμβρίου, οδηγώντας σε διακοπή της παραγωγής σε τέσσερις εγκαταστάσεις που παράγουν πάνω από το ένα δέκατο του παγκόσμιου LNG.

Οι παρατεταμένες απεργίες και στα τρία εργοστάσια θα μπορούσαν να ωθήσουν τους Ασιάτες πελάτες, τη Chevron και την Woodside να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους, με αποτέλεσμα μεγαλύτερο ανταγωνισμό για spot φορτία LNG, δήλωσε ο Massimo Di Odoardo, αντιπρόεδρος, έρευνα φυσικού αερίου και LNG στην εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie. «Κάποια φορτία LNG που έχουν προγραμματιστεί να πάνε στην Ευρώπη θα μπορούσαν πιθανότατα να εκτραπούν προς την Ασία, κυρίως από τις ΗΠΑ και το Κατάρ», είπε.

Οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ στην Ασία διέκοψαν ένα σερί οκταετούς αύξησης, σημειώνοντας βουτιά 44% το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Kpler, καθώς οι Ευρωπαίοι αγοραστές κατέβαλαν ασφάλιστρο για το Atlantic LNG ώστε να αναπληρώσουν τις χαμένες εισαγωγές από τη Ρωσία, τον κύριο προμηθευτή φυσικού αερίου τους μέχρι τώρα.

«Εάν οι κινητοποιήσεις στη βιομηχανία LNG της Αυστραλίας ενέργειες υλοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες, πιστεύουμε ότι οι μεγάλες ασιατικές αγορές μπορεί να αυξήσουν τις εξαγωγές από άλλα μέρη και τελικά να αυξήσουν τις παραγγελίες για φορτία από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Min Na, επικεφαλής του Asia LNG στην Energy Aspects.

Αν και μια ταυτόχρονη, παρατεταμένη απεργία φαίνεται απίθανη προς το παρόν, η πρόσφατη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία έχει αυξήσει τις ανησυχίες σχετικά με τα αποθέματα, αναφέρουν αναλυτές της Rystad και της ANZ.

«Με τη θερινή ζήτηση ενέργειας για κλιματισμό στην Ιαπωνίας να αναμένεται να συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο, η κατανάλωση LNG είναι πιθανό να παραμείνει ισχυρή», ανέφερε η ANZ σε σημείωμα την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η αναβολή της επανεκκίνησης δύο πυρηνικών αντιδραστήρων και οι εργασίες συντήρησης σε άλλον ένα προσθέτουν επίσης πίεση στην προσφορά.

Η Ιαπωνία, κορυφαίος εισαγωγέας LNG, είναι πιο ευάλωτη σε τυχόν βραχυπρόθεσμες διακοπές που σχετίζονται με την απεργία, λένε οι αναλυτές, με την ANZ να υπολογίζει ότι οι προμήθειες από τις εγκαταστάσεις στις οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθεί η απεργία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο των ετήσιων εισαγωγών LNG.

Τα συνδικάτα στην υπεράκτια πλατφόρμα Woodside's North West Shelf ανακοίνωσαν την Κυριακή σχέδια για απεργία στις 2 Σεπτεμβρίου, ενώ οι εργαζόμενοι στη Chevron την περασμένη εβδομάδα άρχισαν να ψηφίζουν για το αν θα επιτρέψουν στα συνδικάτα να καλέσουν σε απεργία.

Μια άλλη πιθανή διακοπή είναι η προγραμματισμένη συντήρηση ενός από τα πέντε τρένα στο North West Shelf από τις 25 Αυγούστου έως τις 23 Σεπτεμβρίου, δήλωσε η Laura Page, η κύρια αναλύτρια LNG της Kpler. «Εάν αυτό προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί, αναμένουμε να μειωθούν οι εξαγωγές από το εργοστάσιο αργότερα αυτή την εβδομάδα», είπε.

«Θεωρούμε πιθανόν να χαθούν 1 εκατομμύριο τόνους αυστραλιανής παραγωγής LNG έναντι της παραγωγικής ικανότητας την εβδομάδα που ξεκινά στις 2 Σεπτεμβρίου, με βάση τις προγραμματισμένες συντηρήσεις και εάν όλα τα επηρεαζόμενα εργοστάσια τεθούν εκτός λειτουργίας λόγω απεργίας», είπε η Page.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Woodside Energy, Meg O'Neill, δήλωσε την Τρίτη ότι η αγορά θα είναι «αρκετά ισορροπημένη για τα επόμενα χρόνια», καθώς η Ευρώπη εργάζεται εν μέσω των επιπτώσεων της μειωμένης ρωσικής προσφοράς. «Οι αγορές εξακολουθούν να είναι αρκετά εύθραυστες και είδαμε ότι πριν από μερικές εβδομάδες και μόνο η φήμη για βιομηχανική δράση στην Αυστραλία έκανε τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να εκτοξευθούν κατά 40%,» είπε σε μια κλήση με επενδυτές.