Shell: Επίδραση στις Βραχυπρόθεσμες Τιμές LNG θα Έχει Μία Πιθανή Απεργία στην Αυστραλία

Shell: Επίδραση στις Βραχυπρόθεσμες Τιμές LNG θα Έχει Μία Πιθανή Απεργία στην Αυστραλία
energia.gr
Τετ, 23 Αυγούστου 2023 - 09:18

(upd. 13:25) Μολονότι οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου είναι καλά ισορροπημένες, με τα επίπεδα αποθεμάτων σε βόρεια Ασία και Ευρώπη να βρίσκονται σε καλά επίπεδα, ωστόσο οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση σε εγκαταστάσεις LNG στην Αυστραλία θα έχει πιθανότατα επίδραση στις βραχυπρόθεσμες τιμές. Αυτό ανέφερε ανώτερο στέλεχος του ενεργειακού κολοσσού Shell

Ας σημειωθεί ότι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί σε Ασία και Ευρώπη λόγω ανησυχιών που προκαλεί η πιθανότητα απεργιών σε βασικά αυστραλιανά εργοστάσια LNG τα οποία διαχειρίζονται οι Woodside Energy και Chevron, καθώς θεωρείται ότι θα μπορούσαν να διαταράξουν τις εξαγωγές από.

«Η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης στο LNG είναι αρκετά εύθραυστη, γι΄ αυτό και βλέπουμε μια μεταβλητότητα στις τιμές», επισήμανε η Zoë Yujnovich, διευθυντικό στέλεχος της Shell.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν έχει υπάρξει σημαντική λήψη επενδυτικών μέτρων αντιστάθμισης ή αλλαγή σε πρακτικές αγορών εξαιτίας της πιθανότητας απεργιών στην Αυστραλία.

«Υπάρχει μια κάπως υπερβολική αντίδραση παγκοσμίως όσον αφορά την ανταπόκριση των τιμών», σημείωσε η Yujnovich.

Η Woodside Energy βρίσκεται σε συνομιλίες με συνδικάτα για να αποφύγει τις απεργίες στο North West Shelf, τη μεγαλύτερη εγκατάσταση LNG της Αυστραλίας, με στόχο την επίλυση των διαφορών σχετικά με τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας. Αυτές οι συνομιλίες έρχονται μια ημέρα πριν από την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών στο εργοστάσιο LNG της Chevron στο Gorgon και στις επιχειρήσεις της Wheatstone, όπου οι εργαζόμενοι θα ψηφίσουν για να αποφασίσουν εάν θα επιτρέψουν στα συνδικάτα τους να κηρύξουν απεργία.

Η North West Shelf, μαζί με τις εγκαταστάσεις Gorgon και Wheatstone, προμηθεύουν περίπου το ένα δέκατο της παγκόσμιας αγοράς LNG.

Οι αγορές LNG θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις αν η ζήτηση φυσικού αερίου της Κίνας ανακάμψει σημαντικά και η Ευρώπη βιώσει έναν κρύο χειμώνα τους επόμενους μήνες, δήλωσε η Yujnovich της Shell.

Η Shell εξακολουθεί να κινείται ανοδικά όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη μεγέθη της στο LNG, αλλά η αβεβαιότητα σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας αποτελεί βασικό κίνδυνο για τις προοπτικές ζήτησης, πρόσθεσε.