NAMCOR: Στα 11 Δισεκ. Βαρέλια Υπολογίζονται τα Υπεράκτια Κοιτάσματα Πετρελαίου της Ναμίμπια

NAMCOR: Στα 11 Δισεκ. Βαρέλια Υπολογίζονται τα Υπεράκτια Κοιτάσματα Πετρελαίου της Ναμίμπια
energia.gr
Τετ, 23 Αυγούστου 2023 - 14:06

Η Ναμίμπια διαθέτει περίπου 11 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου σε υπεράκτια κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, με τα ευρήματα Venus-1X της TotalEnergies να αποτελούν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου, όπως ανέφερε η κρατική εταιρεία πετρελαίου NAMCOR σε μια παρουσίαση προκαταρκτικών δεδομένων

Η νοτιοαφρικανική χώρα, η οποία δεν έχει παραγάγει ως τώρα πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, έχει γίνει παγκόσμιο hotspot ερευνών μετά τις ανακαλύψεις της Shell και της TotalEnergies σε μεγάλο θαλάσσιο βάθος τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι εταιρείες πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των Chevron, ExxonMobil και Galp Energia, διεξάγουν επίσης δραστηριότητες έρευνας και αξιολόγησης.

Με τις ανακαλύψεις αυτές η Ναμίμπια θα μπορούσε να αποτελέσει μία από τις 15 κορυφαίες 15 παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο έως το 2035, σύμφωνα με τη NAMCOR, δίνοντας στη χώρα την ευκαιρία να διπλασιάσει το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της σε λιγότερο από μια δεκαετία.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της NAMCOR, αντίγραφο της οποίας είδε το Reuters την Τετάρτη, το πηγάδι Venus περιέχει περίπου 5,1 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, ενώ το Graff-1X της Shell κατείχε 2,38 δισεκατομμύρια και το Jonker-1X άλλα 2,5 δισεκατομμύρια. Αυτά τα πηγάδια εξακολουθούν να αξιολογούνται στο πλαίσιο μιας τελικής εκτίμησης αποθεμάτων που ενδέχεται να δημοσιευτεί αργότερα μέσα στο τρέχον έτος, δήλωσαν αξιωματούχοι του τομέα πετρελαίου της Ναμίμπια.

Η ανάπτυξη της Venus και του Jonker γίνεται με διαδικασία fast-track, με μια «σταδιακή προσέγγιση πολλαπλών φάσεων», όπως ανέφερε η NAMCOR, η οποία κατέχει το 10% των ανακαλύψεων, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποια ιδέα για ανάπτυξης των πηγαδιών της Shell, Graff και Le Rona. «Οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι το Graff και η Venus έχουν τη δυνατότητα να διπλασιάσουν σχεδόν το ΑΕΠ της Ναμίμπια έως το 2040 στα σχεδόν 37 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε η NAMCOR.