Την αποκλιμάκωση των πιέσεων που ασκούνται στις διεθνείς αγορές πετρελαίου προβλέπει μέσα στα επόμενα χρόνια ο επικεφαλής της Διεθνούς Ενεργειακής Υπηρεσίας (IEA), Νομπούο Τανάκα, ο οποίος όμως εκτιμά ότι έχουν παρέλθει οι εποχές φθηνής ενέργειας.

Την αποκλιμάκωση των πιέσεων που ασκούνται στις διεθνείς αγορές πετρελαίου προβλέπει μέσα στα επόμενα χρόνια ο επικεφαλής της Διεθνούς Ενεργειακής Υπηρεσίας (IEA), Νομπούο Τανάκα, ο οποίος όμως εκτιμά ότι έχουν παρέλθει οι εποχές φθηνής ενέργειας.

«Εκτιμούμε ότι θα αποκατασταθεί το κλίμα ηρεμίας στις αγορές πετρελαίου μέσα σε ένα με δύο χρόνια. Έπειτα όμως, οι συνθήκες θα καταστούν ακόμη πιο δύσκολες», δήλωσε ο κ. Τανάκα, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κατά πέντε δολάρια στη συνεδρίαση της Παρασκευής, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών περί επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας επιδρούν ανασταλτικά στη ζήτηση. Η τιμή του αργού υποχώρησε κάτω από τα 115 δολάρια το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαΐου.

Σύμφωνα με τον κ. Τανάκα, για να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις, οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες χρειάζεται να μελετούν προσεκτικά τα δεδομένα, αυξάνοντας με σύνεση την παραγωγή. Ο κ. Τανάκα συμπλήρωσε ότι η ζήτηση για καύσιμα μειώνεται στις ΗΠΑ, την ώρα που η Σαουδική Αραβία θέλει να αυξήσει την παραγωγή.

«Τέτοιου είδους ενδείξεις αντικατοπτρίζονται στην τιμή του πετρελαίου», κατέληξε ο επικεφαλής της ΙΕΑ. Ο ίδιος όμως κατέστησε σαφές ότι: «δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσει ξανά η τιμή στα 20 δολάρια το βαρέλι, όπως πριν από δέκα χρόνια... ζούμε σε εποχές ακριβής ενέργειας και δεν υπάρχει επιστροφή».

Ιράν και Αλγερία -δύο χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ- αναμένεται να συζητήσουν το ενδεχόμενο σύστασης καρτέλ φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αλγερινού προέδρου, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, στην Τεχεράνη, σύμφωνα με δηλώσεις του Ιρανού πρεσβευτή στην Αλγερία.

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο υπουργός Ενεργείας της Αλγερίας και πρόεδρος του ΟΠΕΚ Χακίμπ Κελίλ, θα συνοδεύσει τον κ. Μπουτεφλίκα στο ταξίδι του στο Ιράν. Στόχος του Ιράν είναι να αναδείξει το Φόρουμ Εξαγωγικών Χωρών Φυσικού Αερίου (GECF) σε έναν πιο επίσημο οργανισμό, ανάλογο με τον ΟΠΕΚ.

ΗΠΑ και Ευρώπη αντιτάσσονται στις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, υποστηρίζοντας ότι θέτουν σε κίνδυνο τη διεθνή ενεργειακή ασφάλεια, ενώ αφήνουν περιθώρια για χειραγώγηση των τιμών. Ιράν και Αλγερία είναι χώρες-μέλη τόσο του ΟΠΕΚ όσο και του GECF. Ταυτοχρόνως, η Αλγερία εξάγει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 09/08/2008)