Αγωνία για την Παγκόσμια Αγορά LNG Καθώς Ξεκίνησαν οι Συνομιλίες για την Αποφυγή Απεργιών στην Αυστραλία

Αγωνία για την Παγκόσμια Αγορά LNG Καθώς Ξεκίνησαν οι Συνομιλίες για την Αποφυγή Απεργιών στην Αυστραλία
energia.gr
Τετ, 23 Αυγούστου 2023 - 17:37

Οι συνομιλίες για την αποφυγή απεργιών στον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αυστραλίας ξεκίνησαν την Τετάρτη το πρωί, καθώς οι ανησυχίες για την προμήθεια LNG να συνεχίσει να κλονίζει τις παγκόσμιες αγορές. Η Woodside Energy Group Ltd. και εκπρόσωποι των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο North West Shelf LNG ξεκίνησαν συζητήσεις στο Περθ με αντικείμενο τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος. Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το βράδυ

 

Η Offshore Alliance, μια ομάδα που εκπροσωπεί δύο μεγάλα εργατικά συνδικάτα, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα προχωρήσει σε απεργίες ήδη από τις 2 Σεπτεμβρίου, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία σήμερα, Τετάρτη.

Ο κίνδυνος διαταραχών στις εξαγωγές LNG από την Αυστραλία, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στον κόσμο, έχει προκαλέσει άνοδο των τιμών στην Ασία και την Ευρώπη αυτόν τον μήνα. Πιθανές απεργίες στις εγκαταστάσεις της Woodside και της Chevron Corp., οι οποίες αντιμετωπίζουν παρόμοια εργατικά μέτρα, ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο έως και το 10 % της παγκόσμιας προσφοράς LNG, ακριβώς τη στιγμή που το βόρειο ημισφαίριο προετοιμάζεται για το χειμώνα.

Την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε η ψηφοφορία για την απεργία στα συνδικάτα ορισμένων εγκαταστάσεις LNG της Chevron και πιθανότατα θα ολοκληρωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οι Ασιάτες αγοραστές LNG αναστέλλουν τις αγορές και ζητούν χαλαρότερους όρους παράδοσης για να αποφύγουν τυχόν επιπτώσεις. Δεν είναι σαφές πόσος χρόνος θα χρειαστεί μέχρι οποιαδήποτε απεργία να επηρεάσει ουσιαστικά τις εξαγωγές.

"Σημειώνουμε καλή πρόοδο" στις συζητήσεις, είχε δηλώσει χθες, Τρίτη, η διευθύνουσα σύμβουλος του Woodside, Meg O'Neill, σημειώνοντας ότι μια συμφωνία θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο των ρυθμίσεων για την απασχόληση και δεν είναι τόσο απλή όσο η διαπραγμάτευση της αμοιβής. Οι διαφωνίες για τις αμοιβές έρχονται σε μία συγκυρία κατά την οποία η Woodside, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αυστραλίας, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου αυξήθηκαν χάρη στην παραγωγή-ρεκόρ από το διευρυμένο χαρτοφυλάκιό της, που αντιστάθμισε την πτώση των τιμών.