LNG: Κατ’ Αρχήν Συμφωνία Woodside Energy - Συνδικάτων Απομακρύνει το Ενδεχόμενο Απεργιών

LNG: Κατ’ Αρχήν Συμφωνία Woodside Energy -  Συνδικάτων Απομακρύνει το Ενδεχόμενο Απεργιών
energia.gr
Πεμ, 24 Αυγούστου 2023 - 08:20

Σε μια κατ' αρχήν συμφωνία με τα συνδικάτα κατέληξε την Πέμπτη η Woodside Energy, εξέλιξη που απομακρύνει το ενδεχόμενο απεργίας στο μεγαλύτερο πρότζεκτ υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Αυστραλίας, αποτρέποντας, έτσι, μια διακοπή του εφοδιασμού από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα του καυσίμου στον κόσμο

Τόσο η εταιρεία όσο και η συνδικαλιστική συμμαχία που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις υπεράκτιες πλατφόρμες των εγκαταστάσεων του North West Shelf ανακοίνωσαν την εν λόγω αρχική συμφωνία σε ξεχωριστές δηλώσεις μετά από έναν γύρο συνομιλιών που και οι δύο πλευρές έκριναν θετικές.

Οι εργαζόμενοι συνεδριάζουν τώρα για να αποφασίσουν εάν θα επικυρώσουν τη συμφωνία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής συμμαχίας Μπραντ Γκάντι. «Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι η Woodside έκανε στα μέλη μας μια ισχυρή προσφορά χωρίς να υπάρξουν κινητοποιήσεις στη βιομηχανία», πρόσθεσε ο Γκάντι σε μια δήλωση.

Στη δήλωσή της, η Woodside τονίζει ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα συνδικάτα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας. «Στις συνομιλίες που διεξήχθησαν την Τετάρτη σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος και τα μέρη κατέληξαν σε κατ' αρχήν συμφωνία για ορισμένα ζητήματα που είναι βασικά για το εργατικό δυναμικό», πρόσθεσε. 

Το έργο στη Δυτική Αυστραλία, μαζί με τις εγκαταστάσεις LNG Gorgon και Wheatstone της Chevron Corp , αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα δέκατο των παγκόσμιων προμηθειών. Οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της Chevron εξετάζουν επίσης την πιθανότητα κινητοποιήσεων και οι συνδυασμένες απειλές από τα συνδικάτα όλων των εταιρειών είχαν προκαλέσει άνοδο στις τιμές LNG τις τελευταίες εβδομάδες.Οι εργαζόμενοι της Chevron διεξάγουν ψηφοφορία για να αποφασίσουν πιθανή δράση και ο πρώτος γύρος των αποτελεσμάτων αναμένεται σήμερα, Πέμπτη.

Τα συνδικάτα εργαζομένων στη Woodside είχαν απειλήσει να ξεκινήσουν απεργία στις 2 Σεπτεμβρίου, αν δενικανοποιούνταν τα αιτήματά τους για καλύτερους μισθούς και συνθήκες. «Όλες οι ενδείξεις αυτή τη στιγμή φαίνονται υποσχόμενες ότι θα αποφευχθεί η απεργία στο North West Shelf», έγραψε σε σημείωμα ο Warren Patterson, επικεφαλής ερευνών εμπορευμάτων της ING.

«Αυτό υποδηλώνει ότι θα μπορούσαμε να δούμε περαιτέρω πτώση στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου και του ασιατικού LNG σήμερα». 

Οι ολλανδικές τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου σημείωναν περαιτέρω πτώση την Τετάρτη, λόγω των ισχυρών αποθεμάτων, αν και στο επίκεντρο βρισκόταν ακόμη το ενδεχόμενο απεργιών στις μονάδες LNG της Αυστραλίας. Συγκεκριμένα, έκλεισαν στα 36,786 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας πτώση κατά 6,122 (-14.27%) σε σχέση με την Τρίτη. Οι τιμές LNG spot της Ασίας παρέμειναν  πάνω από τα 14 δολάρια ανά mBtu στο κλείσιμο της Τετάρτης, με τους traders να εξακολουθούν να είναι προσεκτικοί σχετικά με τις προμήθειες LNG από την Αυστραλία.

Ο ενεργειακός αναλυτής Saul Kavonic σημειώνει, από την πλευρά του, ότι εξακολουθεί να υπάρχει το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της Chevron, αλλά είναι απίθανο μία τέτοια εξέλιξη να διαταράξει σημαντικά τον εφοδιασμό. Οποιαδήποτε διακοπή θα μπορούσε να επιβραδύνει τις εξαγωγές του καυσίμου από την Αυστραλία, αναγκάζοντας τους Ασιάτες αγοραστές να υπερβούν τις προσφορές των Ευρωπαίων αγοραστών για να προσελκύσουν φορτία.