Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom Neft ανακοίνωσε την Πέμπτη μείωση στα καθαρά της κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο κατά 43% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, στα 140,1 δισεκατομμύρια ρούβλια (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια) λόγω πτώσης στις πωλήσεις

Τα κέρδη των παγκόσμιων πετρελαϊκών κολοσσών μειώθηκαν περίπου στο μισό σε σχέση με το 2022, όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτόξευσαν τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στα ύψη.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, οι ρωσικές εταιρείες δεν αποκαλύπτουν τακτικά τα οικονομικά τους αποτελέσματα από την έναρξη αυτού που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Έτσι, η Gazprom Neft δεν δημοσίευσε τα οικονομικά της αποτελέσματα πέρυσι. 

Η εταιρεία, που αποτελεί τον πετρελαϊκό βραχίονα του κρατικού γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom, ανακοίνωσε επίσης ότι τα συνολικά έσοδά της την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου μειώθηκαν σε 821,6 δισεκατομμύρια ρούβλια από 835,8 δισεκατομμύρια την ίδια περίοδο το 2022. 

Οι μετοχές της Gazprom Neft σημείωσαν άνοδο 0,4% στο ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης σήμερα στη Μόσχα. Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax ανέφερε ότι τα εξαμηνιαία κέρδη της εταιρείας ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. 

Ο ενεργειακός τομέας της Ρωσίας δέχεται σοβαρές πιέσεις από τις δυτικές κυρώσεις, που επιβλήθηκαν λόγω των ενεργειών της Μόσχας στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν ανώτατα όρια τιμών και εμπάργκο στις αγορές θαλάσσιου πετρελαίου της Ρωσίας. Ωστόσο, η παραγωγή και οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας ενισχύθηκαν από τη σημαντική αύξηση των πωλήσεων στην Κίνα και την Ινδία, που θεωρούνται πολιτικά κοντά στη Μόσχα.