Μεγάλη Πτώση στις Τιμές Φ. Αερίου στην Ευρώπη Καθώς Απομακρύνεται ο Κίνδυνος Απεργιών στην Αυστραλία

Μεγάλη Πτώση στις Τιμές Φ. Αερίου στην Ευρώπη Καθώς Απομακρύνεται ο Κίνδυνος Απεργιών στην Αυστραλία
energia.gr
Πεμ, 24 Αυγούστου 2023 - 16:24

Μεγάλη πτώση σημειώνουν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σήμερα, Πέμπτη, καθώς απομακρύνεται η προοπτική απεργίας στο North West Shelf, ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία εξασθένησε, αμβλύνοντας τους φόβους των traders για διακοπή της παραγωγής η οποία θα συμπίεζε τις παγκόσμιες προμήθειες

 Έτσι, η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης TTF μειώθηκε κατά 12%, στα 32,40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έχοντας νωρίτερα πέσει έως και 18 %, αφού τα συνδικάτα και η διοίκηση στην Αυστραλία κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία.

Η πτώση αφήνει το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, το οποίο έχασε 15 % την Τετάρτη, μειωμένο κατά περισσότερο από 25% σε δύο ημέρες, καθώς υποχώρησαν οι ανησυχίες για πιθανή διακοπή του παγκόσμιου εφοδιασμού, ο οποίος επεκρέματο πάνω από την αγορά φυσικού αερίου εδώ και ένα μήνα.

Οι traders ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο απεργιών σε τρεις εγκαταστάσεις LNG στην Αυστραλία, οι οποίες συλλογικά αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των παγκόσμιων προμηθειών LNG. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πίεζαν για καλύτερους όρους σχετικά με τις αμοιβές, τις συνθήκες ασφάλειας κ.ά. σε πλατφόρμες που διαχειρίζεται η Woodside Energy.

πηγή: barchart.com


Η Overnight Woodside, της οποίας οι εγκαταστάσεις North West Shelf (NWS) αντιπροσωπεύουν περίπου το 4 τοις εκατό των παγκόσμιων προμηθειών LNG, ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε μια «κατ' αρχήν συμφωνία για ορισμένα ζητήματα» με τον συνδικάτο Ofshore Alliance, γεγονός που μειώνει σημαντικά την πιθανότητα απεργίας των εργαζομένων.

Ο κίνδυνος διακοπής του εφοδιασμού στην Αυστραλία, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς LNG στον κόσμο και σημαντικό εξαγωγέα σε ασιατικές χώρες, οδήγησε τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να αυξηθούν αυτόν τον μήνα. Η τιμή κλεισίματος του TTF την Τρίτη ήταν η υψηλότερη από τον Απρίλιο.

Το LNG από την Αυστραλία σπάνια φτάνει απευθείας στις ευρωπαϊκές ακτές, ωστόσο, εάν οι Ασιάτες αγοραστές αυστραλιανού LNG έπρεπε να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές, τότε θα ανταγωνίζονταν την Ευρώπη, η οποία βασίζεται στο LNG μετά τη μείωση των ρωσικών εξαγωγών, από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Η συμφωνία στη Woodside ενισχύει περαιτέρω τη θέση του συνδικάτου Offshore Alliance καθώς οδεύει σε τελικές συνομιλίες με τη Chevron, σύμφωνα με αναλυτές. Οι εργαζόμενοι στο Wheatstone και το Gorgon LNG, τα οποία διαχειρίζεται που λειτουργούν από τη Chevron, και τα οποία είναι τα δύο άλλα εργοστάσια που απειλούνται με διακοπή του εφοδιασμού, ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία την Πέμπτη να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις εάν χρειαστεί. Ο Saul Kavonic, επικεφαλής του τομέα ενέργειας και πόρων στην Credit Suisse στην Αυστραλία, είπε ότι η διείσδυση των συνδικάτων στη Chevron είναι υψηλότερη από ό,τι στο Woodside, επομένως έχει μεγαλύτερη επιροροή κατά τις συνομιλίες με την αμερικανική εταιρεία. Ο Kavonic προσθέτει, επίσης, ότι θα είναι πιο δύσκολο για τη Chevron να αρνηθεί τους όρους τώρα που ορισμένοι από τους ανταγωνιστές της έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες με την Offshore Alliance. «Είναι πιο δύσκολο για τη Chevron να απορρίψει τις αξιώσεις των συνδικάτων όταν η Inpex, η Shell και τώρα η Woodside τις έχουν αποδεχτεί», είπε.