Για τις Εξαγωγές Πετρελαίου Συζήτησαν οι Υπουργοί Ενέργειας και Εξωτερικών της Τουρκίας με τον Πρωθυπουργό του Ιρακινού Κουρδιστάν

Για τις Εξαγωγές Πετρελαίου Συζήτησαν οι Υπουργοί Ενέργειας και Εξωτερικών της Τουρκίας με τον Πρωθυπουργό του Ιρακινού Κουρδιστάν
energia.gr
Παρ, 25 Αυγούστου 2023 - 07:17

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας της Τουρκίας συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της ημιαυτόνομης περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν του Ιράκ για συνομιλίες την Πέμπτη, κατά τις οποίες συζήτησαν για τις εξαγωγές πετρελαίου, τις οποίες η Άγκυρα έχει μπλοκάρει από την περιοχή από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός των Κούρδων του Ιράκ Μασρούρ Μπαρζανί συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και τον υπουργό Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ στο Ερμπίλ, ανέφερε η κυβέρνηση της περιοχής σε σχετική ανακοίνωση.

«Συζητήσαμε μια σειρά περιφερειακών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των διμερών σχέσεων Ιράκ-Τουρκίας και επίσης με την περιοχή του Κουρδιστάν, καθώς και τον μηχανισμό εξαγωγής πετρελαίου της περιοχής του Κουρδιστάν», δήλωσε ο Μπαρζανί σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φιντάν μετά τη συνάντηση.

Κανένας αξιωματούχος δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τις εξαγωγές πετρελαίου του βόρειου Ιράκ ούτε ανέφερε εάν έχει επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με την επανέναρξη των ροών αργού μέσω Τουρκίας.

Η Τουρκία διέκοψε τις ροές πετρελαίου στις 25 Μαρτίου αφού έχασε μια μακροχρόνια υπόθεση διαιτησίας που είχε ασκήσει το Ιράκ.

Η Βαγδάτη θεωρεί παράνομες τις εξαγωγές από την περιοχή μέσω του λιμανιού Τζεϊχάν της Τουρκίας. Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ βρέθηκε στην Άγκυρα αυτή την εβδομάδα, όπου με τον Τούρκο ομόλογό του απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου, αν και οι δύο πλευρές συμφώνησαν για περαιτέρω συνομιλίες.