Αλβανία: Την Ανακάλυψη Κοιτάσματος Πετρελαίου «Εξαιρετικής Ποιότητας» Από τη Shell Ανακοίνωσε ο Ράμα

Αλβανία: Την Ανακάλυψη Κοιτάσματος Πετρελαίου «Εξαιρετικής Ποιότητας» Από τη Shell Ανακοίνωσε ο Ράμα
energia.gr
Παρ, 25 Αυγούστου 2023 - 07:26

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε την Τετάρτη την ανακάλυψη κοιτάσματος πετρελαίου στην περιοχή Shpirag της χώρας, που βρίσκεται στo Μπεράτι, στα κεντρικά της χώρας

Ειδικότερα, σε συνέντευξη Τύπου από κοινού με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Υπουργό Υποδομών και Ενέργειας Μπελίντα Μπαλούκου, ο Ράμα δήλωσε ότι η ανακάλυψη της Shell θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της Αλβανίας.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019, η Shell Upstream Albania, εξ ολοκλήρου θυγατρική της βρετανικής Shell plc, είχε ανακοινώσει ότι σχεδίαζε να ανοίξει ένα νέο πηγάδι στα μπλοκ 2 και 3 στο Shpirag, συγκεκριμένα το Shpirag-5, για να εξακριβώσει εάν τα αποθέματα υδρογονανθράκων που βρέθηκαν στο

περιοχή θα μπορούσε να είναι οικονομικά κερδοφόρα.Την Τετάρτη, ο Ράμα υποστήριξε ότι το απόθεμα πετρελαίου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα είναι της υψηλότερης ποιότητας και εφάμιλλο με το κορυφαίο αντίστοιχο της Σαουδικής Αραβίας, όπως πιστοποίησε ολλανδικό εργαστήριο.

Οι έρευνες στην περιοχή, οι οποίες διεξάγονται εδώ και περίπου 10 χρόνια, βρίσκονται στα πρόθυρα των τελικών δοκιμών, οι οποίες, σύμφωνα με τον Αλβανό πρωθυπουργό, είναι απαραίτητες για την αξιολόγηση της ισορροπίας πίεσης της ροής φυσικού αερίου και πετρελαίου που μπορεί να εξορυχθεί από το υπέδαφος.

Όπως ανέφερε ο Ράμα, το κοίτασμα βρίσκεται σε βάθος 6.000 μέτρων και η εξόρυξή του  μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από πολύ δύσκολη έρευνα λόγω του γεωλογικού σχηματισμού της περιοχής και με σημαντικές επενδύσεις.

Η επένδυση του έργου ανήλθε αρχικά σε 3 δισ. ευρώ, αλλά προγραμματίζεται μια περαιτέρω επένδυση ύψους 7 δισ. ευρώ για την κάλυψη της έναρξης των γεωτρήσεων και την κατασκευή υποδομών για ολόκληρο το συγκρότημα εξόρυξης, επεξεργασίας και αποθήκευσης των υδρογονανθράκων.