Ο τρίτος διαγωνισμός για από κοινού αγορά φυσικού αερίου στην ΕΕ ξεκινά τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ένωσης για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που δημοσίευσε η Prisma, που παρέχει την σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα αγορών, από τις 21 Σεπτεμβρίου οι υποψήφιοι αγοραστές θα μπορούν να καταθέτουν τα αιτήματά τους

για παραδόσεις ποσοτήτων φυσικού αερίου από τον Νοέμβριο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2025.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ ξεκίνησε να αγοράζει συλλογικά φυσικό αέριο φέτος, ως μέρος της απάντησής της στη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία το 2022 μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.  

Οι Βρυξέλλες συνέλαβαν το πρόγραμμα για να βοηθήσουν στην πλήρωση των χώρων αποθήκευσης ενόψει του χειμώνα και να συνδυάσουν την επιρροή των χωρών της ΕΕ στις παγκόσμιες αγορές, αντί να ανταγωνίζονται μεταξύ τους - κάτι που θα μπορούσε να ανεβάσει τις τιμές του φυσικού αερίου.

Παρά τον αρχικό σκεπτικισμό από ορισμένες πηγές του κλάδου σχετικά με το εάν οι εταιρείες θα χρησιμοποιούσαν το καθεστώς, η ΕΕ φαίνεται ότι θα ξεπεράσει άνετα τον στόχο της να αγοράσει από κοινού περίπου 13,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τον δεύτερο διαγωνισμό της ΕΕ τον Ιούλιο, οι εταιρείες υπέβαλαν αιτήματα για από κοινού αγορά 16 bcm φυσικού αερίου, μετά τον πρώτο διαγωνισμό τον Μάιο που αφορούσε 11,6 bcm.

Αυτοί οι όγκοι αποτελούν ένα μέρος μόνο της συνολικής ζήτησης της ΕΕ, που υπολογίζεται σε περίπου 360 bcm, αλλά στοχεύουν να βοηθήσουν τις χώρες να προετοιμαστούν για το χειμώνα, οπότε και η ζήτηση αερίου της Ευρώπης για θέρμανση κορυφώνεται.Οι αποθηκευτικοί χώροι φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι ήδη ασυνήθιστα γεμάτοι αυτή την εποχή, χάρη στις σχετικά χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου και τον ήπιο χειμώνα του περασμένου έτους, οπότε η χρήση φυσικού αερίου σημείωσε πτώση. Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν, για παράδειγμα, εάν μια πιθανή απεργία στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία διέκοπτε την παγκόσμια προσφορά – ενδεχόμενο, ωστόσο, που φαίνεται να απομακρύνεται μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία της Woodside με τα συνδικάτα των εργαζομένων.

Η υπόγεια χωρητικότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ - η οποία ανέρχεται συνολικά σε περίπου 100 bcm - είναι επί του παρόντος πλήρης κατά 91%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.