Πτώση για το Φ. Αέριο και Ελαφρά Άνοδος στο Πετρέλαιο – Υποχωρούν οι Τιμές του Σιδήρου Λόγω Κίνας

Πτώση για το Φ. Αέριο και Ελαφρά Άνοδος στο Πετρέλαιο – Υποχωρούν οι Τιμές του Σιδήρου Λόγω Κίνας
energia.gr
Παρ, 25 Αυγούστου 2023 - 15:50

Η χαλάρωση των ζητημάτων από την πλευρά της προσφοράς οδήγησε τιμές στον ενεργειακό τομέα σε πτώση, ενώ οι ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας οδήγησαν σε μαζικές πωλήσεις, όπως τονίζει σε ανάλυσή του στο LinkedIn ο ανώτερος στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων της αυστραλιανής πολυεθνικής εταιρείας τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ΑΝΖ, Daniel Hynes

Από την άλλη, επισημαίνει ότι οι τιμές του αερίου στην Ευρώπη υποχώρησαν καθώς οι φόβοι για απεργίες στις εγκαταστάσεις LNG της Αυστραλίας μειώθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζομένους στην επιχείρηση North West Shelf LNG του Woodside Energy Group ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν τις προτάσεις της διοίκησης της εταιρείας σχετικά με τα αιτήματά τους. Λεπτομέρειες για τις προτάσεις αυτές αναμένεται να δημοσιευτούν αργότερα αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι θα αποφευχθεί η απεργία, με συνέπειεα τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς να πέφτουν έως και 30% μετά την δημοσιοποίηση της θετικής έκβασης των συνομιλιών.

Ωστόσο, ο Hynes τονίζει ότι ορισμένες από αυτές τις απώλειες ανακτήθηκαν αργότερα κατά τη συνεδρίαση, εν μέσω συνεχιζόμενων διαφωνιών σε δύο άλλα εργοστάσια LNG της Αυστραλίας. Τα μέλη της ένωσης των εργαζομένων ψήφισαν υπέρ των κινητοποιήσεων στις διυλιστικές εγκαταστάσεις της Chevron's Gorgon και Wheatstone, εάν η εταιρεία αποτύχει να καταθέσει κατάλληλη πρόταση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Οι μονάδες αυτές παράγουν 24,5 εκατομμύρια τόνους LNG το χρόνο, ή το 5% της παγκόσμιας ικανότητας υγροποίησης.


Η πορεία των τιμών των εμπορευμάτων στις 24 Αυγούστου 2023


Οι τιμές του LNG της Βόρειας Ασίας μειώθηκαν, ακολουθώντας παρόμοια πορεία με τις ευρωπαϊκές τιμές, αφού οι εργαζόμενοι στο Woodside κατέληξαν σε συμφωνία για τις αμοιβές και άλλα ζητήματα την εταιρεία. Η ζήτηση στην αγορά spot παραμένει υποτονική καθώς οι έμποροι περιμένουν να υποχωρήσει η αστάθεια των τιμών.

Παράλληλα, ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε το αργό πετρέλαιο εν μέσω αραιών συναλλαγών καθώς η αγορά είναι επιφυλακτική απέναντι στον αντίκτυπο της αυξημένης προσφοράς και το αδύναμο οικονομικό περιβάλλον, αναφέρει ο Αυστραλός αναλυτής. Οι αναφορές ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Βενεζουέλα για πιθανή χαλάρωση των κυρώσεων έχουν επιδράσει στο κλίμα της αγοράς. Η λατινοαμερικανική χώρα παρήγαγε έως και 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα πριν από την επιβολή κυρώσεων στη βιομηχανία πετρελαίου της, με την τρέχουσα παραγωγή να υπολογίζεται σήμερα σε περίπου 750 χιλ. βαρέλια την ημέρα.

Υπήρξαν επίσης αναφορές για χαλάρωση των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, ανοίγοντας την πόρτα για συνομιλίες σχετικά με μια πιθανή συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης.

Παρά την πτωτική διάθεση αυτής της εβδομάδας, οι αγορές εμπορευμάτων παραμένουν σφιχτές, παρατηρεί ο Hynes. Οι περιορισμοί του ΟΠΕΚ συνέβαλαν στην απότομη πτώση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler.

Την ίδια στιγμή, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιδηρομεταλλεύματος υποχώρησαν καθώς η αγορά προετοιμάζεται για μια σεζόν κερδών που κυρίως λόγω της δεινής κατάστασης της κινεζικής βιομηχανίας χάλυβα. Το κλίμα στην αγορά δεν βοηθήθηκε από τα στοιχεία της China Iron and Steel Association που έδειξαν ότι τα αποθέματα χάλυβα έχουν αυξηθεί φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Μάιο. Αυτή η αδυναμία οφείλεται στον δοκιμαζόμενο τομέα ακινήτων της Κίνας, ο οποίος δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης. Τα πρόσφατα μέτρα οικονομικής στήριξης για τον τομέα των ακινήτων της Κίνας δεν έχουν ακόμη παράσχει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση στους κατασκευαστές. Οι καταναλωτές είναι επίσης απρόθυμοι να αγοράσουν σπίτια, όπως υποδηλώνεται από τη μείωση κατά 25% ετησίως στις πωλήσεις διαμερισμάτων τον Ιούλιο. Επιπλέον, οι νέες οικοδομές και τα κτίρια υπό κατασκευή έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 50% σε ετήσια βάση. Αυτό φαίνεται απίθανο να αντιστραφεί βραχυπρόθεσμα. Η οικονομική δυσπραγία αναμένεται να ωθήσει τους κατασκευαστές ακινήτων να πουλήσουν υψηλά επίπεδα διαθέσιμων ακινήτων πριν από οποιαδήποτε ανάκαμψη σε νέες κατασκευές.

Τέλος, ο Αυστραλός αναλυτής αναφέρει ότι ο χαλκός κατέγραψε ένα ράλι πέντε ημερών καθώς οι επενδυτές αναμένουν την ομιλία του προέδρου της Fed Πάουελ που μπορεί να δώσει ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις του με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού.