Αυτό το άρθρo μου έρχεται σαν συμπλήρωμα ενός προγενέστερου άρθρου μου που δημοσιεύθηκε στο SLpress.gr. Σε αυτά τα δύο άρθρα, μέσα από τα διαγράμματα που παρατίθενται, ο αναγνώστης κατανοεί γιατί δεν υπάρχει αξιόλογη ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή

Στις εικόνες 1, 2, 3 και 4 βλέπουμε ότι η μέση βέλτιστη θερμοκρασία αέρος για το ζωικό βασίλειο είναι οι 15 βαθμοί Κελσίου. Άρα οι αυξομειώσεις της μέσης γήινης θερμοκρασίας πρέπει να έχουν σημείο αναφοράς τους 15 βαθμούς.

Εικόνα 1. Κανένας συσχετισμός μεταξύ μέσης γήινης θερμοκρασίας του αέρος και των διαρκώς ανερχομένων συγκεντρώσεων του ατμοσφαιρικού CO2.

Εικόνα 2. Θερμοκρασιακές διακυμάνσεις κατά τα τελευταία 450000 χρόνια. Άξιον παρατήρησης είναι το πόσες φορές είχαμε θερμοκρασίες πάνω από την σημερινή μέση γήινη θερμοκρασία των 15 C για πολλά χρόνια χωρίς να λιώσουν οι πάγοι. Αυτό δείχνουν οι παγοκολώνες Vostok-1 και EPICA, 2004.

Εικόνα 3. Μέση γήινη θερμοκρασία των 18 βαθμών Κελσίου κατά την διάρκεια της Εεμίου μεσοπαγετώδους Περιόδου που διήρκεσε 10000 χρόνια. Τότε ούτε ο Βόρειος Πόλος έλιωσε, ούτε και ο Νότιος Πόλος.

Εικόνα 4. Οι διακυμάνσεις των θερμοκρασιών κατά το Ολόκαινο με βάση την βέλτιστη μέση γήινη θερμοκρασία για το ανθρώπινο γένος των 15 βαθμών Κελσίου.

Επίσης, πάλι στην εικόνα 1, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ ατμοσφαιρικού CO2 και της μέσης βέλτιστης θερμοκρασίας αέρος, ενώ στην εικόνα 5 παρουσιάζεται η ανοδική πορεία του ατμοσφαιρικού CO2, καίτοι η μέση γήινη θερμοκρασία είναι σταθερή για πολλά χρόνια ήτοι, στους 15.4 βαθμούς Κελσίου.

Εικόνα 5. Η αποτυχία των ετησίων συνεδρίων του ΟΗΕ να σταματήσουν την άνοδο των ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων του CO2, ιδιαίτερα μετά το 2019 όταν οι εκπομπές του CO2 από την καύση των υδρογονανθράκων σταθεροποιήθηκαν στα 36.8 δισ. τόνους ετησίως.

Αποτέλεσμα αυτής της πραγματικότητας είναι και η αποτυχία όλων των μοντέλων πρόβλεψης της ανόδου της μέσης γήινης θερμοκρασίας, με βάση την αύξηση των συγκεντρώσεων του ατμοσφαιρικού CO2 (εικόνα 6).

Εικόνα 6. Οι επί 30ετία αποτυχημένες προβλέψεις, με βάση θεωρητικά μοντέλα, ανόδου της μέσης γήινης θερμοκρασίας κατά 1,5-2,0 βαθμούς Κελσίου από την Διεθνή Κλιματική Επιτροπή του ΟΗΕ (UN ICCP Scenarios) σε σύγκριση με την πρόβλεψη του καθηγητή Rutledge Caltech, για άνοδο μικρότερη του ενός βαθμού Κελσίου, όταν αναλωθούν όλοι οι υδρογονάνθρακες.

Σημαντική είναι η πρόβλεψη του καθηγητή Rutledge Caltech, για άνοδο μικρότερη του ενός βαθμού Κελσίου, ήτοι 0,8 βαθμοί, όταν, το 2100 μ.Χ. καταναλωθούν όλοι οι υδρογονάνθρακες (εικόνες 7 και 8).

Εικόνα 7. Ποσοστά των αποθεμάτων που θα παραμείνουν προς εκμετάλλευση μέχρι το 2090 (Rutledge Caltech, 2008).

 

Εικόνα 8. Αθροιστική παραγωγή υδρογονανθράκων, μέχρι το 2090. Μέχρι το 2070 θα έχει καταναλωθεί το 90% των παγκοσμίων αποθεμάτων των υδρογονανθράκων (Rutledge Caltech, 2009).

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η πάρα πολύ μικρή αύξηση της μέσης γήινης θερμοκρασίας δεν συνιστά καταστροφική κλιματική αλλαγή διότι, τα τελευταία 15.000 χρόνια, είχαμε τέτοιες θερμοκρασίες: το Ολοκαινικό μέγιστο (8.000 π.Χ. έως το 4.000 π.Χ.) το Ελληνορωμαικό μέγιστο (500 π.Χ. έως το 300 μ.Χ.) και το Μεσαιωνικό μέγιστο (800 μ.Χ. έως το 1300 π.Χ. βλέπε εικόνα 4). Τότε δεν υπήρχε και χρήση των υδρογονανθράκων.

Οι συγκεντρώσεις CO2

Ερχόμαστε στο θέμα των ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων του CO2. Παρατηρούμε μια άνοδο των ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων, με σημείο αναφοράς τις συγκεντρώσεις του ατμοσφαιρικού CO2 στο κανονικό επίπεδο των 350 ppm (εικόνα 9) μόνο κατά 65 ppm, ήτοι στα 415 ppm, που είναι πάρα πολύ μικρή, ήτοι αύξηση του ατμοσφαιρικού CO2 κατά 60 εκατομμυριοστά.

(η συνέχεια στο slpress.gr)

*Ομότιμου καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και  Ομότιμου Ερευνητή της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά