Πληθαίνουν τα …σύννεφα πάνω από τον EuroAsia Interconnector. Έτσι, αύριο Τρίτη, η πορεία υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ _ ενός έργου που έχει χαρακτηριστεί ως κοινού ενδιαφέροντος από την ΕΕ _ θα τεθεί στο «μικροσκόπιο» των μελών της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας της Κύπρου, η οποία θα συνεδριάσει παρουσία εκπροσώπων των υπουργών Ενέργειας και Οικονομικών της χώρας, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου και των Διαχειριστών των Συστημάτων Μεταφοράς και Διανομής

Επίσης, στη συζήτηση θα συμμετέχουν η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο καθώς και εκπρόσωποι της EuroAsia Interconnector Limited.

Μάλιστα, ενόψει της συζήτησης για την ηλεκτρική διασύνδεση με το δίκτυο της Ελλάδας, το Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου απέστειλε επιστολή  στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας  επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις αναφορικά με τα ζητήματα που έχουν προκύψει. Από την απάντηση του   γενικού διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας κ. Μάριου Παναγίδη, σύμφωνα με δημοσίευμα του «philenews.com», δεν προκύπτει ότι η EuroAsia Interconnector  βρήκε ή δέσμευσε τα κεφάλαια που απαιτούνται. Στην ενημέρωσή του, το  υπουργείο επισημαίνει ότι η εταιρεία  δεν έχει ακόμα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που έθεσε η Κομισιόν προκειμένου να ολοκληρωθεί η παραχώρηση χορηγίας 657 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η EuroAsia Interconnector Limited έχει στραφεί προς διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλους φορείς για την εξεύρεση των κονδυλίων που υπολείπονται για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι το αίτημα  δανεισμού των 580 εκατ. ευρώ  από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κάπου έχει …κολλήσει καθώς μπαίνουν και πάλι στο μικροσκόπιο η  οικονομική βιωσιμότητα, αλλά και οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου.  Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την απάντηση του κ. Παναγίδη,  από την ενημέρωση που είχε το κυπριακό υπουργείο,  η ΕΤΕπ δεν έχει ακόμη απαντήσει επίσημα στη EuroAsia.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου «η κυριότερη καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι ο ιδιωτικός φορέας υλοποίησης θα έπρεπε να είχε ολοκληρώσει το χρηματοδοτικό πλάνο του έργου, δηλαδή να εξασφαλίσει μέσω ιδίων κεφαλαίων, χορηγιών, δανεισμού ή/και επενδυτών το συνολικό ποσό που απαιτείται». Σχετικά με το εάν έχουν βρεθεί  επενδυτές για τη χρηματοδότηση του έργου για την   υλοποίηση του έργου,  το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας αναφέρει στο έγγραφό του ότι δεν έχει τύχει επίσημης ενημέρωσης.

Στο έγγραφο του Υπουργείου Ενέργειας, όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα του Φιλελεύθερου, τονίζεται ότι εκκρεμεί ακόμη η υπογραφή της συμφωνίας για τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) στο μετοχικό κεφάλαιο της EuroAsia Interconnector. Τον  περασμένο Ιούνιο υπογράφηκε ένα Letter of Intent με την τελική υπογραφή της συμφωνίας να αναμένεται τον επόμενο μήνα. Επιπλέον δεν έχει υπογραφεί το συμβόλαιο   για την κατασκευή και εγκατάσταση των σταθμών μετατροπής τάσης με τη Siemens. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Φιλελευθέρου   η καθυστέρηση   αποδίδεται στον φόρτο εργασίας των εργοστασίων της γερμανικής εταιρείας.

 Όσο για τα  100 εκατ. ευρώ που συμφώνησε το κυπριακό κράτος να δοθούν ως δάνειο από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, η EuroAsia   θα πρέπει, μεταξύ άλλων, για να τα πάρει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την ΕΕ, την ΕΤΕπ και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τον περασμένο Μάιο με κοινή απόφαση των ρυθμιστικών αρχών ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας (ΡΑΕΚ και ΡΑΕ), είχε εγκριθεί νέος αυξημένος προϋπολογισμός της EuroAsia Interconnector για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης από 1,57 δισ. ευρώ στα 1,94 δισ. ευρώ.  Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την κάλυψη μέσω του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» ποσού 657 εκατ. ευρώ και 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Κύπρου. Το υπόλοιπο πρέπει να χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια που θα εξασφαλίσει, μέσω δανεισμού, η EuroAsia Interconnector. Έτσι είχε υποβάλλει το αίτημα στην ΕΤΕπ για  το δάνειο περίπου 580 εκατ. ευρώ.