Οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρησή τους των τελευταίων 28 ετών, τον Ιούλιο, καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου έκαναν «βουτιά» ύψους περισσότερων των 20 δολαρίων ανά βαρέλι από το ρεκόρ των 147,27 δολαρίων.

Οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρησή τους των τελευταίων 28 ετών, τον Ιούλιο, καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου έκαναν «βουτιά» ύψους περισσότερων των 20 δολαρίων ανά βαρέλι από το ρεκόρ των 147,27 δολαρίων.

Ο δείκτης Jefferies-Reu ters CRB, που καταγράφει τις διακυμάνσεις των τιμών των εμπορευμάτων, σε παγκόσμια βάση, υποχώρησε κατά 10%, δηλαδή, ποσοστό που αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του από τον Μάρτιο το 1980, όταν είχε υποχωρήσει κατά 10,5%, εν μέσω των φόβων για μείωση της ζήτησης για πρώτες ύλες εξαιτίας της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Οι τιμές του φυσικού αερίου, του σίτου, του αραβόσιτου καθώς και τα κόστη των μεταφορών μειώθηκαν, τον προηγούμενο μήνα, σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 10-30%. Ωστόσο, οι τιμές του μολύβδου, που χρησιμοποιείται για την πλήρωση των μπαταριών των αυτοκινήτων, αυξήθηκαν ακόμη πιο εντυπωσιακά, φθάνοντας στο 25%, εξαιτίας της χαμηλής προσφοράς. Η κάθετη υποχώρηση των τιμών της ενέργειας και των γεωργικών προϊόντων είναι καλοδεχούμενες, εφόσον διαρκέσουν, εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών εξαιτίας των προβλημάτων που τους δημιουργεί η ένταση των πληθωριστικών πιέσεων. Όμως, τα εμπορεύματα δίνουν λανθασμένες ενδείξεις όσον αφορά στα επίπεδα τιμών τους, από τις αρχές του έτους, με τον δείκτη CRB να χάνει 6,3% τον Μάρτιο για να ανακάμψει έντονα αμέσως μετά.

Παρά την υποχώρηση των τιμών τον προηγούμενο μήνα, οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι στο κατά πόσον οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν φθάσει στο αποκορύφωμά τους το τρέχον έτος. Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής πως, σε κάθε περίπτωση, οι εν γένει ανοδικές τάσεις για τον τομέα έχουν αρχίσει να εμφανίζουν ρωγμές, με τους αναλυτές της Deutsche Bank να προειδοποιούν, προ ημερών, πως οι τιμές του πετρελαίου θα μειωθούν, ενδεχομένως, σε επίπεδα χαμηλότερα των 100 δολαρίων ανά βαρέλι έως τις αρχές του επομένου έτους. (Υπενθυμίζουμε πως η τιμή του αργού πετρελαίου του Δυτικού Τέξας είχε φθάσει στα 124,08 δολάρια ανά βαρέλι στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης).

Μεταστροφή

«Αναμένουμε πως οι βραχυπρόθεσμοι κυκλικοί παράγοντες που οδήγησαν τις τιμές του αργού πετρελαίου στα 145 από τα 60 δολάρια ανά βαρέλι, στη διάρκεια της περασμένης τριετίας, θα μεταστραφούν στους προσεχείς 12 μήνες», υποστήριξε ο Μαρσέλ Κασάρ, ο αναλυτής της Deutsche Bank. «Ο παγκόσμιος αντίκτυπος από τη διολίσθηση των τιμών των εμπορευμάτων, στον πληθωρισμό, θα είναι σημαντικός», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Lehman Brothers προβλέπουν, επίσης, πως θα επικρατήσουν χαμηλότερες τιμές στο αργό πετρέλαιο, ενώ οι Goldman Sachs, Merrill Lynch και Barclays Capital εξακολουθούν να πιστεύουν, σε διαφορετικό βαθμό, στην επικράτηση ανοδικών τάσεων στην αγορά εμπορευμάτων. Ο Εντ Μορς, ο αναλυτής στην Lehman Brothers, δήλωσε: «Τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς , εξασθενούν, ιδίως στην αγορά πετρελαίου».

Οι επενδυτές εμφανίζονται να ανησυχούν για το ενδεχόμενο της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών αλλά και τις ενδείξεις για ένα νέο κύμα προσφοράς αργού πετρελαίου προέλευσης Σαουδικής Αραβίας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προειδοποιήσει ότι ακόμη και αν η παγκόσμια οικονομία άντεξε την κρίση στο α΄ εξάμηνο, ο ρυθμός ανάπτυξής της αναμένεται να εξασθενήσει σημαντικά στο β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

 

 (Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 09/08/2008)