Ελαφρά Πτώση στις Τιμές Πετρελαίου Λόγω Ανησυχιών για την Παγκόσμια Οικονομία

Ελαφρά Πτώση στις Τιμές Πετρελαίου Λόγω Ανησυχιών για την Παγκόσμια Οικονομία
energia.gr
Δευ, 28 Αυγούστου 2023 - 07:42

Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν οριακά τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα και την προοπτική περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων στις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση καυσίμων. Έτσι, το αργό τύπου Brent υποχώρησε κατά 8 σεντς, ή 0,1%, στα 84,40 δολάρια το βαρέλι στις 05:30 ώρα Ελλάδας, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate ήταν στα 79,78 δολάρια το βαρέλι, μειωμένο κατά 5 σεντς, επίσης 0,1%

Το Brent και το WTI σημείωσαν απώλειες για δεύτερη εβδομάδα την Παρασκευή, αφού ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για να μειώσει τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό.

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο αρχικά στις αγορές της Ασίας, καθώς η κίνηση της Κίνας να μειώσει στο μισό το τέλος χαρτοσήμου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές για να τονώσει τις δοκιμαζόμενες αγορές αύξησε προσωρινά τις τιμές.

«Δυστυχώς, μετά τη μέτρια μείωση των επιτοκίων [επιτόκια της κινεζικής κεντρικής τράπεζας] την περασμένη εβδομάδα, οι παραπάνω ανακοινώσεις ισοδυναμούν με άλλο ένα αποσπασματικό μέτρο που δεν θα αλλάξει την απογοήτευση των επενδυτών προς την Κίνα», δήλωσε ο Tony Sycamore, αναλυτής αγοράς στην IG.Ο δείκτης των διευθυντών αγορών στον τομέα της μεταποίησης (PMI) στην Κίνα, που αναμένεται αργότερα αυτή την εβδομάδα, είναι πιθανό να αποκαλύψει πιο θλιβερές οικονομικές ειδήσεις για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, είπε ο Sycamore, προσθέτοντας ότι ο PMI είναι πιθανό να παραμείνει σε περιοχή συρρίκνωσης για πέμπτο συνεχόμενο μήνα

.Η αναλύτρια αγορών της CMC, Tina Teng, δήλωσε ότι ένα σενάριο ήπιας προσγείωσης για την οικονομία των ΗΠΑ ενίσχυσε τις ενεργειακές αγορές τη Δευτέρα, παρά την επιθετική στάση της Federal Reserve για τις αυξήσεις επιτοκίων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ενεργειακές εταιρείες μείωσαν τον αριθμό των ενεργών εξέδρων πετρελαίου για ένατο μήνα τον Αύγουστο, ανέφερε σε έκθεσή της η Baker Hughes.Επίσης, η τροπική καταιγίδα Idalia στην Καραϊβική θα μπορούσε να δυναμώσει σε τυφώνα και να χτυπήσει τη Φλόριντα.

Ο τυφώνας προβλέπεται να πλήξει τα κέντρα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο και η πιο πιθανή επίπτωση είναι διακοπές ρεύματος για μια ή δύο ημέρες, δήλωσε ο Sycamore της IG. Αυτό «θα πρέπει να προκαλέσει κάποια βραχυπρόθεσμη στήριξη για την τιμή του πετρελαίου», είπε. Ωστόσο, «το αφήγημα περί σύσφιξης της προσφοράς», κυρίως λόγω της πτώσης των αποθεμάτων πετρελαίου και των περικοπών της προσφοράς από τον OPEC+, έχει διαβρωθεί από τις προοπτικές χαλάρωσης των κυρώσεων σε Ιράν και Βενεζουέλα, ανέφερε σε σημείωμα της η ANZ Research τη Δευτέρα. .